SVERIGE. I helgen höll Turkiska riksförbundet ett möte på Sergels torg i Stockholm. Under mötet skanderade vice ordförande Barbaros Leylani bland annat ”död åt de armeniska hundarna”. Han har nu avgått och bett om förlåtelse.

Under helgen höll Turkiska riksförbundet ett möte på Sergels torg i Stockholm. Under mötet höll förbundets vice ordförande Barbaros Leylani ett tal där han dels sa ”död åt de armeniska hundarna” och tilltalade åhörarna som raskamrater.

Reaktionerna lät självklart inte vänta på sig och redan dagarna efter avgick Barbaros från sin post. Han har nu i efterhand bett den turkiska nationen om ursäkt.

I en intervju försvarar sig Leylani med att säga att det inte var ett tal han höll, trots att han stod i en talarstol.

— Ja, men jag hade ingen text, ingen förberedelse. Jag är inte emot fredliga, mänskliga armenier, säger Leylani.

På förbundets hemsida förklarar han även att han blivit missförstådd och att ”tungan slant” då han kom i ett tillstånd av affekt.

Kritiken haglar dock fortfarande mot honom och nu riskerar förbundet att bli av med det statliga ekonomiska stöd de fick i början av året. Förbundet får ett bidrag på ungefär 519 962 kronor av den svenska Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att ”underlätta möjligheterna till delaktighet i samhället”. Något som man nu anser att de inte klarar av.

Simon Sahakian, sekreterare i Armeniska akademiska föreningen, säger:

— Det är Turkiska förbundets vice ordförande som uttalar dessa ord, tyvärr. Hur kan man ha en sådan person på den posten?

Turkiet och Armenien har en historia som går långt tillbaka i tiden och det var inte mer än några få år sedan, 2010, som den svenska regeringen erkände Turkiets handlingar 1915 mot Armenien som folkmord. Något som Turkiet fortfarande inte håller med om.

Armeniska riksförbundet hade efter helgen planer på att polisanmäla talet då man anser att Barbaros Leylani gjort sig skyldig till gummiparagrafen hets mot folkgrupp.

— Det som sägs från talarstolen är inte ett uttryck för vad turkiska folket tycker, detta är vad den turkiska regeringen och president Erdogan står för, säger Sahakian.

Enligt uppgifter ska Barbaros ha ringt och bett Armeniska riksförbundet om förlåtelse. Om förbundet nu väljer att gå vidare med en anmälan återstår att se. Ordföranden för Armeniska riksförbundet säger: ”Det är bättre att be om ursäkt än ingenting”.

Under onsdagens TV4 Nyheterna ber en gråtande Barbros alla som hört talet om ursäkt.

— Jag kommer inte att förlåta mig själv, säger han i intervjun.

Hela talet från Sergels torg går att se här:

Källor:
Kallade armenier hundar – nu avgår han
Barbaros Leylani’nin Basın Açıklaması
I skuggan av första världskriget: Det armeniska folkmordet


  • Publicerad:
    2016-04-14 08:00