Dagens datum 3 januari. Den här dagen 1998 stormades en nationalistisk konsert i Brottby av polisen. Händelsen kan ses som en del i ett misslyckat försök till att kväsa den nationella oppositionen i Sverige.

Skivbolaget och musiktidningen Nordland stod som arrangör för en frihetsrock-konsert i danspalatset ”Yesterday” i Brottby 30 km norr om Stockholm. Förutom amerikanska Max Resist skulle Vit aggression, Pluton Svea och Svastika spela den kvällen.

För Max Resist var Sverige slutstation för en lyckad turné med uppträdanden i Ungern, Tyskland och Norge. I Tyskland slöt 1200 personer upp vid deras konsert.

Polis stormar lokalen
Först upp på scen var Vit Aggression som genomförde sitt framträdande med bravur. Stämningen var på topp. Efter dem var det Max Resists tur att inta scenen.

Då de hade spelat upp merparten av sin repertoar utropade sångaren Shawn: ”Keep Sweden white!” Nästa låt var Skrewdrivers ”Built up knocked down” som han tillägnade Ian Stuart.

Shawn från Max Resist.

Då beslöt sig åsiktspolisen för att slå till. De stormade lokalen och slog vilt med batonger. Bandmedlemmarna övermannades och försågs med handklovar.

Polisen tömde en pulverbrandsläckare över festdeltagarna. De bar kravallutrustning i form av hjälmar och sköldar. Med dessa kunde de skydda sig mot flaskor som kastades mot dem.

Stämningen lugnades först när polishundar kallades in. Deltagarna tvingades ner på marken. Statens lakejer skruvade nervöst på sig när de nedtryckta konsertbesökarna sjöng nationalsången tillsamman.

Insatschefen Christan Dalsgaard beslutade att hela publiken skulle gripas för våldsamt upplopp. Detta eftersom han ansåg att de gemensamt skall ha hindrat polisen från att utföra ”sitt jobb.”

Insatsen var väl planerad i förväg. Innan konserten visiterades besökarna flera gånger och polisen försökte på alla sätt försvåra för dem som ville resa dit.

På en parkeringsplats några kilometer bort tränade de på stormningen vid konsertens början. Lokalägaren hade släppt in ett antal civilpoliser som stod längst bak i lokalen. Utanför stod ett hundratal fullt utrustade poliser.

Vid aktionen i Brottby deltog 122 poliser. Alla de närvarande 314 konsertbesökarna greps. Aldrig tidigare hade stockholmspolisen fört bort så många på en gång.

De gripna kördes i fem inhyrda bussar till olika stationer i Stockholms län. Efter kontakt med JK beslagtogs även skivor och t-shirts som fanns till försäljning i lokalen.

Hatkampanj mot nationella
Förhandlingen om huruvida de 20 deltagare som inte var svenska medborgare skulle häktas skedde den 8 januari. Bland dem fanns Max Resists sångare Shawn samt den vätske- och hungerstrejkande folkmusikern Eric Owens. Efter att denne hörts släpptes 16 anhållna. Fyra stycken hölls kvar för att ha begått åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

När Eric Owens släpptes från kronobergshäktet såg han ett norskt TV-team intervjua åklagaren Ronnie Jacobsson. Han gick då fram och utbrast: ”That man is lying. He’s sat there in court and lied everybody straight in the face.” Åklagaren uppträdde förvirrat och gick snörvlande därifrån.

Eric Owens var vid tillfället heltidsstudent vid University of California i Los Angeles. Han beskriver i ett uttalande hur mycket han uppskattade besöket i Stockholm. Så snart han anlände till konserten behandlades han dock som en förbrytare.

Han hann inte vara där längre än 20 minuter innan polisen utan anledning stormade lokalen. I arresten behandlades han som ett djur. Han tvingades utföra sina behov i en papperskorg eftersom vakterna inte besvarade hans signal på flera timmar.

Han beskriver allt som led i en ”sjuk politisk hatkampanj” mot nationellt sinnade. ”Ni kan bryta ner mig, men ni kan aldrig bryta ner min sak! Era lagar är sjuka och grymma. Ni har vänt er rygg mot Sveriges ungdom och nu så måste de stå upp och kämpa för sig själva.”

Efterspel
Den 19 januari stod rättegången mot de fyra återstående amerikanerna. Deras advokat konstaterade att rockfesten enbart var avsedd för ett slutet sällskap och inte kunde jämställas med en offentlig sammankomst. Tingsrätten räknade dock sammankomsten som offentlig samt att jämföra med en politisk gatu-demonstration.

Domen för Shawn och de tre andra amerikanerna kom den 19 januari. De är de första utländska medborgare som dömts för åsiktsbrottet HMF. De fick en månads fängelse var för att ha ropat slagord och gjort förbjuden armrörelse.

I Judisk krönika hyllade Jackie Jakubowski de lydiga underhuggarna i poliskåren: ”Den här gången tog polisen i med hårdhandskarna, och det är utomordentligt viktigt nu att man konsekvent följer den linjen.”

Bernhard Weiss och Sten Heckscher.

”De kan aldrig stoppa oss”
Sveriges rikspolischef var på den tiden Sten Heckscher. Han kallas i tidningen Nordland för ”Isidor.” Kanske efter sin farfars far som immigrerade till Stockholm från Danmark 1875 och faktiskt hette så. Eller efter Bernard Weiss som var Berlins illa omtyckte judiska polischef mellan 1927-32. Av Goebbels fick han öknamnet ”Isidor.”

Weiss beordrade 1927 att hela Berlins avdelning av NSDAP skulle stängas ner. Han lät även arrestera 500 medlemmar för att tillhöra en olaglig organisation då de återvände från ett möte i Nürnberg. Historien utvisade snart hur misslyckad hans strategi varit.

Sten ”Isidor” Heckscher var rikspolischef från 1996-2004. Liksom sin efterträdare Dan Eliasson är han insyltad i Socialdemokraterna. 1994 utsågs han till näringsminister av Ingvar Carlssons regering. En post som han lämnade då han utsågs till rikspolischef.

Max Resist beskriver slaget i Brottby i en låt som kom ut på skivan ”Keep fighting” 2002. I den lyder refrängen: “Its not a crime whats in my mind – Hets mot folkgrupp!” Det är tydligt att de, liksom resten av rörelsen 22 år senare inte låter sig kuvas av liknande händelser. Bandet är åter Europa-aktuella med en konsert i nordöstra Italien den 11 april i år.

Källa:
Möt Nordland nummer 1. ”Slaget i Brottby.”


  • Publicerad:
    2020-01-03 09:00