MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront Eric Owens med den instrumentella låten O’Duffy’s Spain Campaign.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Amerikanen Eric Owens var tidigare en aktiv nationalist som bland annat ska ha varit engagerad i National Alliance samt Institute for Historical Review. Owens var också en musiker som valde att framföra sina politiska ståndpunkter genom folkmusik, ofta med irländsk prägel på musiken.

Owens släppte två egna album med titlarna Folk the system och Res Gestae. Veckans låt kommer från det sistnämnda albumet och heter O’Duffy’s Spain Campaign. Låten är instrumentell men titeln avslöjar att den är en hyllningslåt till irländaren Eoin O’Duffy.

O’Duffy var ledare för en brigad inom IRA under Irlands självständighetskrig som pågick 1919-1921 och under en kort period 1922 var han stabschef för IRA. Under det efterföljande inbördeskriget stred han på den vinnande sidan som ville acceptera fredsfördraget med Storbritannien som beviljade Irland självständighet som en egen stat men som en del av det Brittiska imperiet.

Politiskt engagerade sig O’Duffy tidigt i partiet Sinn Féin, ledde därefter de nationalistiska ”Blåskjortorna” i Irland och blev sedermera partiledare för Fine Gael när det partiet grundades. O’Duffy bröt dock även med Fine Gael och grundade istället ett korporativistiskt, fascistiskt och antikommunistiskt parti.

Då han var antikommunist och sympatiserade med de dåtida nationella rörelserna i Europa, som den nationalsocialistiska i Tyskland och fascistiska i Italien, organiserade O’Duffy en irländsk brigad på 700 man och reste ner till Spanien för att strida på den nationalistiska sidan i det spanska inbördeskriget. O’Duffy erbjöd sig också 1943 att mobilisera en frivillig enhet som skulle strida tillsammans med Tyskland mot Sovjetunionen, men den planen realiserades aldrig och O’Duffy dog 1944 vid 52 års ålder.


  • Publicerad:
    2015-09-18 20:00