MÅNGKULTUREN. Somalier i invandrargettot Tjärna Ängar i Borlänge går nu till motangrepp mot utbytesstudenterna som i ett protestbrev krävt att flyttas från det våldsamma gettot. ”Vi måste ju jobba tillsammans för tryggheten”, säger en somalier som vill anordna ett möte.

Invandrargettot Tjärna Ängar kallas i folkmun för ”Lilla Mogadishu” på grund av det stora antalet somalier. Foto: Twitter.

Efter ett protestbrev där utbytesstudenter som valt att studera på Högskolan Dalarna i Sverige och som placerats i invandrargettot Tjärna Ängar i Borlänge kräver att de ska få flytta till ett svenskt område där de kan uppleva svensk kultur och känna sig säkra, går nu Borlänges somalier till motangrepp.

Utbytesstudenterna har känslan av krigshärjat land

I brevet från studenterna beskrevs att flera studenter utsatts för inbrott, rån, knivhugg och misshandel. Kvinnliga studenter har blivit förföljda, sexuellt trakasserade och en har även utsatts för en fullbordad våldtäkt. I närområdet har det förekommit flera skottlossningar, mordförsök och en skolbrand vilket gett dem en känsla av att de befinner sig i ett krigshärjat land.

Den allmänna känslan bland utbytesstudenterna är enligt brevet att de inte upplever att de befinner sig i Sverige – de hör inte det svenska språket talas och får inte ta del av svensk kultur eller svenska traditioner. De känner det som de bor i ett segregerat område med hög arbetslöshet och fattigdom där många är analfabeter och saknar någon form av utbildning.

Somalierna känner sig utpekade

Somalierna är nu upprörda över att ha pekats ut som fattiga analfabeter vilket man menar både är felaktigt och fördomsfullt, skriver Aftonbladet.

Abdullahi Sheikh Ali, som arbetar på socialförvaltningen i Borlänge och som är ordförande för Umis, en somalisk förening i området som ingår i Somaliska Riksförbundet i Sverige, är upprörd.

— Många här känner sig utpekade och besvikna på studentkåren nu, säger han till Aftonbladet.

Under de senaste fem åren har Umis tagit emot mångmiljonbelopp från bland andra kommunen, EU, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Allmänna arvsfonden.

”Alla måste hjälpa till med tryggheten”

Sheikh Ali menar att utbytesstudenterna, som investerat både tid och pengar för att resa till Sverige och genomföra en utbildning här, måste hjälpa till med att se till att det invandrartäta området är tryggt.

— Vi måste ju jobba tillsammans för ett område som är tryggt för alla, säger Sheikh Ali till Aftonbladet.

Sheikh Ali menar att det är både kortsiktigt och konstigt att utbytesstudenterna kräver att få flytta från området.

— Hur är det för barn och föräldrar i området då? Ska de också flytta från området? Det löser ju inte problemen. Trygghet är ju ett behov för alla, vi kan inte bara fokusera på en grupp, säger han till Aftonbladet.

”Studenterna kan ju hjälpa barn i området med läxorna”

Han vill nu ordna ett möte där gettoinvånarna och utbytesstudenterna ska lära känna varandra – och där kanske studenterna kan engageras i att hjälpa barnen i området med läxhjälp.

— Studenterna kan ju vara förebilder för barn i området och hjälpa till på läxhjälpen till exempel. Jag ska ta kontakt med studenterna nu i veckan, säger Sheikh Ali.

Tjärna Ängar ett riskområde enligt polisen

I området som av polisen klassas som ett riskområde och i folkmun går under öknamnet ”Lilla Mogadishu” har under sensommaren både hemglassbilen och tidningsbud rånats. Borlänge Taxi stoppade i början av oktober alla körningar till problemområdet med hänvisning till arbetsmiljöfrågan.


  • Publicerad:
    2020-10-12 15:40