SOLNA. Den somaliske busschauffören våldtog kvinna som ”betalning” för att hon åkte gratis.

Att svenska kvinnor är till för att våldtas är något som somliga tar som en självklarhet. Så självklart att man kan göra det i en buss när man själv är busschaufför.

Hassan Dirie körde buss 198 som går mellan Stockholms central och Backlura som ändhållplats. När bussen lämnar centralen 03:42 sitter en berusad och drogpåverkad kvinna och ett antal andra resenärer med på bussen. Kvinnan sitter framåtlutad mot ett räcke på bussen.

04:05 är det bara Hassan Dirie och kvinnan kvar på bussen och kvinnan är så pass kraftigt berusad att hon har ramlat ner på golvet. Hassan stannar bussen och går bak till kvinnan för att ”hjälpa” henne. När han lyfter henne försöker han kyssa henne och stoppar in fingrar i hennes underliv. Kvinnan säger nej, flyttar sig till fönsterplatsen och försöker undvika honom.

Några minuter senare går Hassan ut från bussen för att röka och av någon outgrundlig anledning går kvinnan med och röker med den man som precis begått sexuella övergrepp på henne.

Bussen går vidare och 04:37 blir kvinnan kallad på av Hassan och ställer sig vid förarbåset. Då börjar Hassan ta henne mellan benen, samtidigt som han kör bussen. Hassan stannar bussen och tvingar kvinnan att utföra oralsex på honom.

Kvinnan har i förhör sagt att hon inte har något minne av resan förrän då hon vaknar av att Hassan fört in två fingrar i hennes underliv. Hon sa nej flera gånger. Hon sa att hon inte ville och försökte få Hassan att sluta genom att vända sig bort från honom och knipa ihop benen, men Hassan lyssnade ändå inte.

Hon uppger att hon var rädd och chockad av situationen där hon var ensam med förgriparen. Hon menar också att hon var rädd för att somna ute i kylan om hon hade blivit avkastad. Hassan hade hotat att slänga av henne från bussen eftersom hon inte hade betalt för resan.

Kvinnan berättade att situationen blev obehaglig och att hon kände sig hjälplös. Hon ville ”bara få ett slut på allting”, berättar hon som förklaring till att hon inte gjorde motstånd när Hassan tog tag i hennes huvud och tvingade henne till oralsex.

Dagen efter händelsen spydde kvinnan och hade feber. Hon har haft psykoser och ångestattacker efter händelsen och vågar inte åka nattbuss längre.

Tingsrätten bedömer kvinnans uppgifter, som har stöd i övervakningsfilmen, som trovärdiga. Man anser dock inte att hon befunnit sig i ett tillstånd av ”frozen fight” under det andra tillfället, där hon tvingades utföra oralsex på Hassan Dirie. Att kvinnan skulle kastas ut för att hon inte ville utföra sexuella handlingar på chauffören ser tingsrätten inte som en tillräcklig orsak för att kunna hävda att det andra tillfället skedde ofrivilligt.

Hassan Dirie döms till ett års fängelse för våldtäkt.

Det är oklart om Hassan Dirie stängts av från sitt arbete under utredningens gång. Kvinnan och flera av hennes bekanta har sett Hassan Dirie köra buss efter att han våldtagit kvinnan. Hassan Dirie har varit anställd av Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik (SL) som styrs av landstinget Region Stockholm och har den moderate kanslichefen Kristoffer Tamsons som styrelseordförande.

Källa:
Solnas B 10792-18 Dom


  • Publicerad:
    2019-03-13 15:45