EU Spanien använder sitt EU-ordförandeskap för att få hela EU att erkänna den palestinska staten. Men om detta inte sker är landet berett att gå vidare utan EU.

9 av EU:s 27 medlemsstater har erkänt Palestina och Sverige var det första EU-landet att göra det 2014, medan en rad länder i framförallt centrala och östra Europa hade gjort det innan man anslöt till globalistunionen.

Just nu är Spanien ordförandeland i EU-rådet och verkar för att hela unionen gemensamt ska erkänna den palestinska staten, vilket Spaniens socialistiske premiärminister Pedro Sanchez nyligen bekräftade under en pressträff.

— Det skulle bli väldigt betydelsefullt om många EU-medlemsländer gör det tillsammans. Men om inte det sker kommer Spanien att ta sitt eget beslut, sa Sanchez.

Tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander De Croo, som snart tar över ordförandeskapet i EU, träffade Sanchez Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske ledaren Mahmoud Abbas på torsdagen. Efter mötet uttalade Sanchez ett starkt stöd för ett självständigt Palestina.

— Idag betyder fred etableringen av en livskraftig palestinsk stat som inkluderar Västbanken, Gaza och östra Jerusalem, i enlighet med FN-beslut, sa premiärministern.

Sanchez sa också rakt ut att Israel inte håller sig inom ramarna för internationell lag och beskrev den israeliska offensiven i Gaza som ”urskillningslöst dödande av civila” och ”fullständigt oacceptabelt”.

Spaniens minister för social rättvisa Ione Belarra gick i oktober ännu hårdare ut mot Israel och sa att sioniststaten ”genomför ett planerat folkmord” i Gaza.