BANKMAFFIAN. Sparbanken Syd går nu ut i media och beklagar sig över att folk reagerar på bankens lagvidriga nedstängning av privatpersonen Freddy Nermans Swish och hans privata bankkonto tidigare i veckan.

Sparbanken Syds styrelseordförande Hans Boberg, som är ytterst ansvarig för nedstängningen av privatpersonen Freddy Nermans Swish och bankkonto.

I måndags beslutade säkerhetsavdelningen på Sparbanken Syd att stänga ned Freddy Nermans Swish-konto i banken. Samtidigt avslutade banken hans privatkonto som han har haft sedan länge och använder för att betala sina räkningar. Tillgångarna på kontot frystes utan meddelande eller förklaring.

En vecka tidigare förstördes Freddy Nermans hus i en brand. Polisen utreder händelsen som mordbrand och allt tyder på att det var ett politiskt motiverat dåd. Solidariska människor startade då en insamling för att donera pengar till Nerman via hans Swish-konto.

Sparbanken Syds reaktion på denna hjälpverksamhet till en nödställd privatperson var alltså att konfiskera hans ekonomiska tillgångar och att stänga ned möjligheten för andra människor att hjälpa honom.

Som en reaktion på detta skrev Nordfront i en artikel i torsdags:

Att svenska banker är för åsiktsförtryck är känt sedan tidigare, men att en bank på det här viset ställer sig bakom en mordbrand och försöker hjälpa till att ruinera en enskild privatpersons liv är en unik bottennotering även för Sveriges banker.

Bankens agerande har fått många människor, både i Sverige och i omvärlden, att uttrycka bestörtning och kritik, något som ledningen för banken nu har gått ut i media och kallat för ”hot”.

I en artikel i Ystads Allehanda går Emma Lefdal, kommunikationschef på Sparbanken Syd, ut och menar att Nordfronts publicering av den offentliga uppgiften att Hans Boberg är styrelseordförande, och därmed ytterst ansvarig för bankens agerande, skulle utgöra ett hot mot bankens personal.

När Nordfronts reporter i fredags ringde upp Boberg och bad honom förklara bankens agerande mot Nerman svarade han kort att han inte ville ge några kommentarer och att ”det är bankens VD som har ansvaret för sådana här frågor”.

När reportern då påpekade att Boberg i egenskap av styrelseordförande måste ha ett övergripande ansvar för bankens policy svarade Boberg bara:

— Nu har jag inte tid att prata med dig mer. Adjö!

Ystads Allehanda bidrar också med sin artikel till att ytterligare misstänkliggöra – inte bankens agerande utan Freddy Nerman – när man skriver att Nordfront ”hävdar” att Freddy Nermans Swish och privata bankkonto är nedstängt, men att tidningen ”inte har kunnat bekräfta att kontot är avstängt”.

För att ytterligare ta äran av Freddy Nerman säger Emma Lefdal till Ystads Allehanda att Sparbanken Syd har rätt att avsluta en kundrelation ”om vi kan misstänka att ett konto används för penningtvätt, finansiering av terrorism eller verksamhet som strider mot svensk lag”.

De som vill stötta Freddy Nerman kan för närvarande swisha till nummer 070-981 23 36 eller posta kontanter till:

Nordfront
Box 52
77222 Grängesberg
Bifoga en lapp med texten ”Nerman” på.

Källa:
Bankpersonal hotas av nazister


  • Publicerad:
    2020-03-01 19:50