KORRUPTION. Luleås tidigare kommundirektör Mikael Lekfalk, numera Gustavsson Roxell sparkades efter att ha varit vårdslös med kommunens pengar för egen skull. Men sin ekonomiska ”fallskärm” på 1,4 miljoner kronor får han behålla.

Bildkollage: Proletären.se (Foto:Facebook/ArildV)

Luleås tidigare kommundirektör Mikael Gustavsson Roxell – som tidigare hette Lekfalk i efternamn – kan ha begått ekobrott när han använde kommunens skattemedel för egna syften. Det anser revisionsfirman KPMG. Ändå får han behålla fallskärmen på 1,4 miljoner kronor som han fick av kommunen när han sparkades i oktober 2019, rapporterar Proletären.

Lekfalk/Gustavsson Roxell hyrde in en ”personlig mentor” för totalt 570 000 skattekronor. Lekfalk bröt enligt revisorerna inte bara mot de interna riktlinjerna utan begick även ett brott mot lagen om offentlig upphandling. Han polisanmäldes också för grov trolöshet mot huvudman.

Trots sitt beteende det får Gustavsson Roxell alltså behålla fallskärmen på 1,4 miljoner kronor. För samtidigt som kommunens revisorer talar om ”avsteg och lagbrott”, anser de att kommundirektörens agerande inte var så farligt att det motiverade avsked.

KPMG skriver att ”vår bedömning är att kommundirektörens agerande inte är så allvarligt att det utgör grunden för avsked och följaktligen anser vi att Luleå kommun gjort rätt i att betala ut avgångsersättningen”.

Lekfalls vän Niklas Nordström (S) avgick också kort efter att Lekfalk fått sparken.

Lekfall/Gustavsson Roxell hotade därefter att stämma Proletären för förtal. I e-post till tidningen skrev han att han ansåg att ”ni har betett er som svin”, och han lät meddela att han ”kommer att stämma skiten ur er för förtal”.

Efter namnbytet fick han ett nytt toppjobb, som dock inte blev långvarigt.

Vad den eventuellt kriminelle Mikael Gustavsson Roxell nu ska ägna sig åt istället, är enligt tidningen oklart.


  • Publicerad:
    2020-06-23 13:30