JUDISK GRÄDDFIL. En judisk spion, som förrått den amerikanska nationen för pengar och orsakat ett oräkneligt antal oskyldiga människors död, slipper nu restriktioner – och återvänder till sionismens sambandscentral Israel.

Tre framgångsrika judar: Spionen Jonathan Pollard i fängelset (2011),  hans advokater Eliot Lauer (2015) och Jacques Semmelman (2011). Skärmbilder: Jewish Star/Youtube, Youtube/ערוץ 7

Den dömde spionen Jonathan Pollard, en tidigare marinanalytiker vid amerikanska flottan, som har sålt sekretessbelagt material till Israel, har nu ”fullgjort sin villkorliga frigivning” och är därmed fri att återvända till den judiska staten.

Pollard, 66, fick sin fängelsedom efter att fram till sitt gripande 1985 ha försett en israelisk tjänsteman med tusentals hemligstämplade dokument i utbyte mot vidlyftiga betalningar – en skandal som orsakade en ”smärre schism” mellan USA och Israel som ska ha pågått i flera decennier.

Han tillbringade trettio år i fängelse fram till sin villkorliga frigivning 2015, vilken omfattades av strikta föreskrifter som krävde konstant övervakning och förbjöd honom att flytta till Israel, där han garanterats medborgarskap och där hans fru bor.

Men så i fredags tillkännagav amerikanska justitiedepartementet att Pollard har fullgjort sin villkorliga frigivning och nu kan röra sig helt fritt.

Departementet skriver:

Efter en granskning av Pollards fall har den amerikanska frigivningskommissionen funnit att det inte finns belägg för att dra slutsatsen att han med sannolikhet kommer att överträda lagen.

I ett uttalande sade juden Pollards judiska advokater Eliot Lauer och Jacques Semmelman:

— Vi är tacksamma och mycket glada att vår klient äntligen är fri från alla restriktioner och nu är en fri man i alla avseenden.

De fortsatte:

— Vi ser fram emot att få träffa vår klient i Israel…

Fallet Pollard anses ha kommit att utgöra såväl en stötesten – som ett förhandlingsobjekt – mellan USA och ”dess mest intima allierade”.

— Israels folk välkomnar frigivningen av Jonathan A. Pollard, kommenterade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu 2015 i ett uttalande spionens villkorliga frigivning. Han sa vidare:

— I egenskap av en som under åren tagit upp Jonathans fall med efter varandra följande amerikanska presidenter, har jag länge hoppats på att denna dag ska komma.

”Jag avgår om ni friger den mannen”
Men amerikansk underrättelsetjänst och amerikanska ledare motsatte sig då kraftfullt frigivningen.

Under fredssamtalen rörande Mellanöstern 1998 hotade CIA-chefen George Tenet med att avgå om president Bill Clinton skulle acceptera att Pollards frigivning från fängelset inlemmas som en del av avtalet.

Enligt CIA-dokument släppta 2012 användes underrättelser sålda av Pollard för att planera en israelisk räd 1985 mot den Palestinska Befrielsefrontens högkvarter i Tunis, då cirka sextio personer dödades.


  • Publicerad:
    2020-11-21 23:45