CHUTZPAH. En judisk före detta marinanalytiker, som spenderat 30 år i amerikanskt fängelse för att ha sålt militära hemligheter till Israel – mottas som en hjälte vid hemkomsten.

Tre framgångsrika judar: Spionen Jonathan Pollard i fängelset (2011), och hans advokater Eliot Lauer (2015) och Jacques Semmelman (2011).

Juden Jonathan Pollard fick, som Nordfront tidigare beskrivit, sin fängelsedom efter att fram till sitt gripande 1985 ha försett en israelisk tjänsteman med tusentals hemligstämplade dokument i utbyte mot vidlyftiga betalningar.

Informationen som Pollard sålde anses ha orsakat åtskilliga oskyldiga människors död och den skandalösa affären orsakade en ”smärre schism” mellan USA och Israel som ska ha pågått i flera decennier.

Vi är extatiska över att till slut vara hemma efter 35 årkommenterade Pollard, 66, efter att ha landat vid Ben Gurion-flygplatsen, dit han på onsdagen anlände med sin fru Esther.

Israels premiärminister tar emot spionen och hyllar honom öppet
Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu tog emot paret vid flygplatsen, överlämnade israeliska identitetshandlingar till båda, och förklarade dem vara israeliska medborgare.

Ni är hemma” sade Netanyahu och reciterade en hebreisk tacksägelsevälsignelse:

Vilket ögonblick! Vilket ögonblick!

Pollard och hans fru anlände i ett privat jetplan levererat av den amerikanske kasinomagnaten Sheldon Adelson, en dollarmiljardär och supporter till såväl Netanyahu som Donald Trump.

Efter att ha stigit ut ur planet gick Pollard ned på knä och kysste den judiska statens mark.

Därefter tackade han Netanyahu och det judiska folket för deras stöd.

Vi hoppas kunna bli produktiva medborgare och så snart som möjligt gå vidare med våra liv här”, sade den förre underrättelseanalytikern – som sålde militära hemligheter till Israel medan han arbetade vid Pentagon på 1980-talet.

Det var i samband med att han försökte få asyl på den israeliska ambassaden i Washington som Pollard arresterades 1985.

Han erkände sig skyldig i en rättegång om spioneri, ett utfall som anses ha ”ansträngt” relationerna mellan USA och Israel under många år.

Efter att ha tjänat av trettio år av en livstidsdom försattes han den 20 november 2015 i en femårig villkorlig frigivning, som alltså avslutades i november 2020.

Aktivistgrupp som tryckt på för Pollards frigivning vill ”sköta hyllningarna diskret”
Effi Lahav, ledare för en aktivistgrupp som utövat påtryckningar för Pollards frigivning, kommenterade att dennes ”ankomst har hemlighållits, då vi insett att det är bäst att vara diskreta med den”.

Vi har inget intresse av att provocera någon, och verkligen inte…USA”, betonade Lahav, men tillade att Pollards ankomst är ett ögonblick som hans grupp ”väntat på, längtat efter, bett för och handlat för under alla dessa år”.

Enligt dokument som CIA släppte 2012, användes underrättelseinformation såld av Pollard för att planera en israelisk räd mot den Palestinska Befrielseorganisationens högkvarter i Tunis i oktober 1985 – då 60 personer dödades.


  • Publicerad:
    2021-01-02 09:00