Dagens datum 18 maj Den 18 maj 1965 avrättas den egyptiskt födde juden Eli Cohen för spioneri på martyrernas torg i Damaskus.

Eli Cohen föddes i december 1924 i Alexandria, Egypten, i en familj av fanatiska sionister. I januari 1947 anmälde han sig frivillig till armén i Egypten, men antogs inte då han med rätta ansågs alltför opålitlig. Efter att staten Israel utropats på palestinskt område 1948 emigrerade större delen av Eli Cohens familj till landet. Han själv stannade dock kvar i Egypten, där han bedrev sionistiskt kamparbete.

Under denna tid rekryterades Eli Cohen till den israeliska underrättelsetjänsten, och deltog i operationer på egyptisk territorium. Eli Cohen deltog i Operation Susannah, som senare skulle bli känd som Lavon-affären. Den egyptiska säkerhetstjänsten arresterade Cohen och förhörde honom angående inblandning i Lavon-affären, man hittade dock inga bevis och släppte honom.

Den egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser beslutade i augusti 1956 att nationalisera Suezkanalen. Kort efter tillkännagivandet gick en koalition bestående av Israel, Storbritannien och Frankrike till anfall mot Egypten. I samband med Suez-kriget tog den egyptiska regeringen krafttag med de illojala judarna i landet och utvisade en stor del av dem, så även Eli Cohen.

När Cohen anlände till Israel rekryterades han av den israeliska försvarsmakten och fick en tjänst inom den militära underrättelsetjänsten. Jobbet inom försvarsmakten passade dock inte Cohen speciellt bra så han ansökte om en tjänst hos Mossad, som till Cohens förargelse tackade nej. Ett par år senare skulle han dock rekryteras av Mossad för en specifik operation. Operationen gick ut på att infiltrera den syriska regeringen och efter genomförd träning skickades Eli Cohen till Argentina för att börja sitt uppdrag.

Via Argentina tog sig Eli Cohen till Damaskus under täckmantel som en syrisk affärsman. Eli Cohens uppdrag i Damaskus kom att bli framgångsrikt. Han anordnade dekadenta fester och orgier för den politiska och militära eliten i Syrien, där deltagarna under alkohol och drogrus avslöjade statshemligheter för Cohen.

Den syriska säkerhetstjänsten kom så småningom Cohen på spåren, i januari 1965 lyckades man triangulera en kraftig störsändare. Den 24 januari 1965 sparkade syrisk säkerhetspersonal in dörren till Eli Cohens lägenhet, man anlände precis när spionen var i färd med att sända en rapport till sina uppdragsgivare i Tel Aviv.

Eli Cohen ställdes inför en militärdomstol och befanns skyldig till spioneri där straffet bestämdes till döden genom hängning. Den israeliska regeringen inledde en internationell kampanj för att för Eli Cohen benådad, men Cohen hängdes offentligt på Martyrernas torg i Damaskus den 18 maj 1965. Kroppen begravdes på en hemlig plats för att förhindra en israelisk operation att föra kvarlevorna till Israel.

Nyligen genomförde den sionistiska organisationen ADL en undersökning där man kom fram till att en miljard människor i världen är ”antisemiter”. Ett av kriterierna för att vara antisemit är att man håller med om påståendet: ”Judar är mer lojala till Israel än [detta land/länder de lever i]”