UTRIKES. Nu när det återigen uppdagas vad juden Jeffrey Epstein och vad hans vänner sysslar med är det självklart att inga underrättelsetjänster lyfter upp armen och medger att samarbete sker med Epstein. Därför kan det vara intressant att upplysa läsarna om lite 1900-talshistoria. 

  • Eli Cohen var delaktig i den beryktade Lavonaffären, där judar i en false flag-attack skulle bomba brittiska och amerikanska mål i Egypten med syftet att få dessa två västerländska länder att tro att det var Egypten som utförde attackerna.
  • Cohen siktade in sig på den syriska militären och anordnade stora fester till den högsta ledningen. Det var inte ovanligt att dessa fester skedde utomlands såsom i Sydamerika. På hans fester förekom stora mängder kvinnor, och ibland utvecklade sig festerna till rena orgier. Alkohol fanns det också gott om, syftet med detta var att sänka männens förmåga att hålla tyst om viktiga syriska militära hemligheter.
  • Till slut upptäcktes han och arresterades. Då Cohen varit så betydelsefull för Israel var de mycket ivriga att få honom tillbaka. Flera västerländska ledare och påven Paul VI gav sitt stöd till den internationella kampanjen som startades av den israeliska utrikesministern Golda Meir, vars mål var att få Cohen utlämnad till Israel. Eli Cohen torterades, något som inte är ovanligt idag i västerländska länder som USA, där det kallas för enhanced interrogation techniques på nyspråk. Därefter dömdes han till döden som varning till alla imperialistiska sionistiska spioner och hängdes inför det syriska folket.

  • Förutom alla hedersbetygelser Cohen fick för sitt arbete så finns det andra saker som visar upp betydelsen för hans arbete för det judiska folket. Israel ville att hans kvarlevor skulle skickas tillbaka till Israel. Syrien vägrade och begravde dessa på hemlig ort. Än idag försöker Israel hitta dessa kvarlevor. Rabalder uppstod också när någon försökte auktionera ut hans klocka, Mossad lyckades få tillbaka den och World Jewish Congress publicerade en liten propagandafilm om händelsen. Snart kommer serien The SpyNetflix som med största säkerhet kommer att försöka försköna skildringen av Eli Cohens liv och arbete.

En mer detaljerad Dagens datum-artikel om spionen Eli Cohen finns att läsa här.


  • Publicerad:
    2019-07-19 12:00