Dagens datum 16 juli: Denna dag 1896 föddes Gottlob Berger, tysk Waffen-SS-general och värvningsansvarig för icke-tyska frivilliga i Waffen-SS.

gottlob-berger2

Gottlob Berger föddes i Gerstetten, Württemberg i sydvästra Tyskland den 16 juli 1896. Han var son till en sågverkschef och tog lärarutbildning i Nuertingen under åren 1910 till 1914, där han blev gymnastiklärare. När första världskriget bröt ut, anmälde han sig som frivillig för militärtjänst och skickades till västfronten. Han sårades tre gånger, särskilt allvarligt under den första striden av Ypres i oktober 1914. Efter att ha kämpat tappert i de hårda striderna tilldelades Berger med Järnkorset av första klassen och befordrades till löjtnant i januari 1919.

gottlob-bergerEfter kriget återupptog han arbetet som lärare, men hade svårt att anpassa sig till det civila livet. Under åren 1919-1921 var Berger verksam i en frikår som var aktiv i Weimarrepubliken under de turbulenta åren efter första världskriget. Så småningom inträdde han också i Sturmabteilung (SA). Under åren 1920-1921 deltog han även i en hög grad av utbildade lärare inom gymnastik i Tübingen, parallellt med sin paramilitära aktiviteter. År 1921 gifte han sig och fick fyra barn.

I november 1922 gick han med i NSDAP och våren 1923  grundade han en lokal grupp bestående av SA-män i sin hemstad Gerstetten. Efter ölkällarkuppen, och förbudet mot NSDAP, återgick Berger till det civila livet och arbetade som lärare under åren 1928-1933 i en grundskola i Wankheim inte långt från Tübingen.

När förbudet av partiet lyftes återställde han gruppen i Gerstetten i mars 1929. Från 29 juli 1932 ledde han en delmängd av SA i den regionala delen Württemberg. Samma år utsågs han till Oberführer.

Efter långa knivarnas natt, den 30 juni 1934, gick Berger med i SS. Hans första uppdrag inom SS var att ansvara för fysträningen i SS-Oberabschnitt Südwest. Han steg i graderna och blev tack vare sin organisatoriska talang utsedd till chef för SS-Hauptamt, SS:s centrala myndighet, av Heinrich Himmler år 1940.

SS-Hauptamt administrerade också kontoret Germanische Leitstelle i flera länder. De stod för att samordna rekryteringar av icke-tyska frivilliga i Waffen-SS. Berger blev därmed SS värvningsansvarig och författade för detta ändamål skriften Med svärdet och vaggan (Mit Schwert und Wiege). Det är möjligt att det var Berger som först kom med idén om utländska frivilliga till Waffen-SS. Berger var en av Himmlers mest betrodda män och enligt egen utsago var en av SS-ledarnas så kallade ”tolv apostlar”.

Heinrich Himmler (hukandes) och Gottlob Berger (närmast i bild) samtalar med två sårade soldater ur SS-Panzer-Division Wiking.

Heinrich Himmler (hukandes) och Gottlob Berger (närmast i bild) samtalar med två sårade soldater ur SS-Panzer-Division Wiking.

Mot slutet av andra världskriget samarbetade han med Alfred Rosenberg, som 1941 hade utsetts till nationell sekreterare. Därtill ledde Berger organiserandet av paramilitära miliser i Polen. Efter att Tyskland satt in åtta tyska divisioner under ledning av Berger bekämpade man partisanerna i det Slovakiska upproret i slutet av år 1944. Den 1 oktober samma år blev han chef för administrationen av Tysklands krigsfångar.

Gottlob Berger under Ministerieprosessen i Nürnberg 1949.

Gottlob Berger under Ministerieprosessen i Nürnberg 1949.

Efter kriget ställdes Berger och tjugo andra före detta tjänstemän vid olika ministerier och departement inför rätta vid den så kallade Ministerierättegången i Nürnberg. Domstolsförhandlingarna varade från den 6 januari till den 18 november 1948 och domarna avkunnades den 11 april 1949. Berger dömdes till 25 års fängelse för påstådda krigsförbrytelser. Strafftiden kom att reducerades till 10 års fängelse, men han frisläpptes tidigare. Efter sin frigivning från fängelset 1951, arbetade han på den nationella tidskriften Nation und Europa som grundades samma år.

Gottlob Berger avled den 5 januari 1975 i Stuttgart och begravdes i hemstaden Gerstetten.

Berger, som var en intelligent, kompetent och resonabel ledare, hade stort förtroende bland manskapet. När han begravdes den 11 januari 1975 närvarade före detta Waffen-SS-soldater från flera olika länder, däribland Sverige, Norge och Danmark.


  • Publicerad:
    2017-07-16 00:04