INRIKES Enligt Demoskops senaste opinionsundersökning får Socialdemokraterna sitt starkaste stöd på 13 år. Samtidigt fortsätter Tidöpartierna att backa.

Sedan förra valet har stödet för Socialdemokraterna ökat stadigt i opinionen. Den senaste opinionsundersökningen från Demoskop visar att partiet har stöd av 36.6 procent av väljarna, vilket är en ökning med 6,6 procentenheter sedan valet och det starkaste stödet som partiet haft sedan 2010 då Mona Sahlin var partiledare.

Detta bekräftar resultatet av en annan opinionsundersökning som nyligen genomfördes av SVT och Kantar Public där 38 procent uppgav att de skulle rösta på Socialdemokraterna ifall det vore val idag.

Den rödgröna riksdagsoppositionen (S+V+MP+C) har dessutom stöd av en majoritet av väljarna och samlar tillsammans 51,5 procent. Samtidigt fortsätter stödet för Tidöpartierna (M+KD+L+SD) att minska och landar på 46,2 procent. Skillnaden mellan blocken är alltså något mindre än i SVT/Kantar Publics opinionsundersökning där de rödgröna hade ett försprång på 11 procent.

”Kriget i Ukraina fortsätter. Nato-ansökan drar ut på tiden. Ökad inflation, höjda räntor, höjda elpriser och lågkonjunktur har pressat ekonomin för många hushåll. Det skulle vara en utmanande situation för varje regering”, skriver Aftonbladet, som har beställt opinionsundersökningen, om resultatet.

Enligt Demoskops vd Karin Nelsson skulle Tidöpartiernas stöd troligtvis vara ännu lägre om det inte vore för att partierna fortsatt anses ha bäst politik inom en rad områden av väljarna:  Lag och ordning, invandring, försvar, energi och svensk ekonomi.

Att Socialdemokraterna fortsatt stärks i opinionen beror enligt Nelsson nästan uteslutande på partiledaren Magdalena Andersson, som av någon anledning har stort förtroende bland väljarna.

— Det gynnar S i det här läget, eftersom hon har så högt förtroende, och det även bland väljargrupper utanför Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson till Aftonbladet.

Tre partier hamnar under riksdagsspärren i undersökningen: Liberalerna får 2,6 procent, Kristdemokraterna 3,7 procent och Miljöpartiet som får 3,1 procent. Deras siffror har dock räknats med när Demoskop jämför stödet mellan blocken.