BELGIEN. Krypskytten Jürgen Conings är fortfarande på rymmen från belgiska myndigheter. Nu stänger Facebook ner en grupp för Conings anhängare – med 50 000 personer.

Soldaten Jurgen Conings, beväpnad och farlig.

Den belgiska militären och coronakritikern, Jürgen Conings är fortfarande på rymmen från belgiska myndigheter efter åtta dygn. Med sig har han pansarvärnsrobotar, ett automatvapen, och en pistol från sin enhets vapenlager.

I media har mannen beskrivits som en ”terrorist” och en ”högerextremist”.

Enligt uppgifter ska Conings vara en stark kritiker av de rådande coronarestriktionerna. I ett brev som han lämnade efter sig ska han ha skrivit att han ”inte längre kan leva i ett samhälle där politikerna och virologerna tagit allt från oss” och att han ska ”gå med i motståndet och inte ge upp”.

Trots smutskastning i media har Conings fått ett starkt stöd från folket i Belgien. Det har exempelvis anordnats en demonstration till stöd för Conings i närheten av Maasmechelen, där över 150 personer deltog.

Facebookgruppen ”Als 1 achter Jürgen”, Som en bakom Jürgen, lyckades samla över 50 000 medlemmar innan sidan plockades bort av Facebook.

Vi stödjer Jürgen, vi är inte terrorister!”, löd Facebookgruppens beskrivning. Enligt Facebook raderades gruppen för att den brutit mot plattformens regler om ”farliga individer eller organisationer”.

Redan nu har det skapas nya grupper på sociala medier till stöd för Conings, både på flamländska och på franska.


  • Publicerad:
    2021-05-25 22:45