INRIKES. Stockholmskommuner anklagas nu för att dumpa personer som tar emot försörjningsstöd, främst så kallade ”flyktingar” i glesbygdskommuner.

Enligt en analys från Kramfors kommun har 57 personer som är beroende av försörjningsstöd, främst ”flyktingar”, flyttats från flera kommuner i Stockholms län till Kramfors i Ångermanland. Av dessa ska hela 14 personer komma från Solna kommun.

Enligt Inger Bergström, chef för välfärdsförvaltningen i Kramfors, pressas bidragstagarna att lämna den kommun man tidigare bott i:

— De här personerna berättar för oss att de har fått hyreskontakt i sin hand och att de har att välja mellan att bli utan försörjningsstöd eller att få en betald flytt till oss. Vi har fått höra om bostadscoacher i kommunerna som raggar upp privata hyresvärdar på Blocket och sedan erbjuder utsatta personer bidrag för att ta steget och flytta, till exempel genom hjälp med husgeråd och ett litet startkapital, säger Bergström.

Socialdemokraten Jan Sahlén, ordförande för kommunstyrelsen i Kramfors, är kritisk:

— I stället för att ta ansvar för sina medborgare har bland annat Solna snarare satt i system att skicka dem man uppfattar som oönskade till andra kommuner.

Inte heller verkar man ha kontaktat Kramfors kommun för att informera om att dessa personer flyttats upp:

— Praxis tidigare när personer som är beroende av försörjningsstöd flyttar har varit att kommuner kontaktar varandra, men det verkar man ha släppt i de här fallen, säger Inger Bergström.

Även Tierp, Lindesberg och Ramsele pekas ut som kommuner dit bidragstagare flyttats.

Källa:
Solna anklagas för att dumpa bidragsberoende i glesbygdskommuner


  • Publicerad:
    2019-10-13 22:15