SOSSERIET. Missnöjet inom Socialdemokraterna bubblar efter att SD alltmer utmanar regeringspartiet om positionen som Sveriges största parti. Framförallt menar många socialdemokrater att Januariöverenskommelsen med L och C inte har gynnat partiet och kräver nu att S-företrädare ska kunna föra fram politik oberoende av regeringen.

Enligt flera opinionsundersökningar håller Sverigedemokraterna nu på allvar på att utmana Socialdemokraterna om att vara Sveriges största parti, något som tycks skapa osämja inom sosseriet.

Missnöjet tycks framförallt riktas mot S-MP:s så kallade januariöverenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna, där de borgerliga partierna bland annat fick igenom slopad värnskatt för höginkomsttagare och en nedmontering av Arbetsförmedlingen i utbyte mot att rösta fram Stefan Löfven (S) som statsminister för S-MP-regeringen.

Detta rapporterar Aftonbladet, som talat med källor inom S som vittnar om hur irritationen ”växer för varje dag”.

— Det bubblar rejält under ytan. Folk är innerligt trötta på att vårt partis prioriteringar inte syns samtidigt som den S-ledda regeringen genomför högerpolitik som vi skäms för. Vi måste få folk som pratar för vad vi vill som parti, säger en S-källa.

Aftonbladets S-källor menar att regeringen haft som strategi att tona ner sina egna framgångar i regeringsförhandlingarna med L och C, för att istället skryta om att man lyckats ”spräcka Alliansen”.

— Vi skulle hålla tyst om våra segrar och låta C och L skryta över sina. Vår kommunikation skulle i stället handla om att Stefan Löfven lyckats spräcka Alliansen. Det kändes direkt som en mycket riskabel strategi. Hur ska vi få uppmärksamhet kring våra framgångar, om till exempel en lågkonjunktur slår till, säger en regeringskälla till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet diskutera nu flera S-distrikt om att de ska föra fram sin egen politik, oberoende av regeringens kompromisslinje. Detta för att locka tillbaka väljare som är missnöjda över regeringens nyliberala politik.

En av dem som offentligt förespråkat denna taktik är S-profilen Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO. På sin blogg skriver hon oroande över hotet om att bli omsprungna om SD:

Vi är inte längre ett stort parti och det är fullt möjligt att SD inom kort blir Sveriges största parti, den position vi varit vana vid att inneha under decennier. Hela vår organisation, vår tradition, vårt sätt att arbeta och vara som socialdemokrater bygger på att vi är ett statsbärande, dominerande parti som ofta sitter i regeringsställning. Dessa förutsättningar är inte längre på plats. Det är nödvändigt att det påverkar våra arbetsmetoder.

Nu föreslår hon istället att S-distrikt och S-företrädare i trots med tidigare tradition går i en slags opposition mot regeringen. Men också att statsråd inte längre ska kunna vara ordförande i ett partidistrikt ute i landet, vilket är vanligt i dag.

”Det är nödvändigt att det finns tunga, nationella företrädare för Socialdemokraterna som enbart kan tala med partirösten”, skriver hon.

Många spår att detta kommer att diskuteras i partisamlingen ”Verksamhetsfronten”, som anordnas av Socialdemokraterna i Solna nästa helg.

— Det kommer att vara den stora snackisen runt kaffeborden, men det tycks inte partiledningen ha fattat, säger en S-källa till Aftonbladet.

Det återstår att se ifall en sådan strategi kommer att locka tillbaka de väljare från den svenska arbetarklassen och landsbygden som i stora skaror har lämnat S för SD.

Källor:
Frustrationen i S ökar för varje dag
Ett anspråkslöst förslag kring S organisation


  • Publicerad:
    2019-11-01 15:00