INRIKES. Enligt en ny Sifo-undersökning ökar stödet för SD, som bara är ett par procentenheter bakom Socialdemokraterna. En ”expert” som judiska SvD talat med menar att ökningen beror på att partiet är motståndare till avskaffandet av värnskatten.

Det är Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten som beställt en nyligen genomförd Sifo-undersökning som ska visa hur svenskarna och de röstberättigade icke-svenskarna i landet skulle rösta ifall det vore val i dag.

Undersökningen visar att Sverigedemokraterna nära nog blir Sveriges största parti, då man ökar från 20,2 procent till 22,7 procent. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att vara landets största parti med 24,9 procent av väljarstödet. SD:s ökning är dock den enda statistiskt säkerställda förändringen sedan Sifos förra opinionsundersökning.

SD tar framförallt väljare från Moderaterna, men även Socialdemokraterna. Och enligt statsvetaren Marja Lemne beror inte ökningen på att alltfler är trötta på massinvandringen, utan på att SD är emot slopandet av den så kallade värnskatten samt förespråkare av mer pengar till välfärden.

— Det är två traditionella S-frågor. Det är en tagg i sidan på många socialdemokrater att värnskatten tas bort just när vi står inför en lågkonjunktur, säger hon till SvD.

Sifo har dock en annan förklaring, då man menar att SD framförallt tjänar på att man profilerat sig i lag och ordning-frågor, samt att man uteslöts från regeringens blocköverskridande samtal om den så kallade gängkriminaliteten.

— Lag och ordning har i ökad utsträckning blivit Sverigedemokraternas fråga. De har breddat sig från att bara prata om invandring och det har uppenbarligen lockat väljare, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Källa:
Rekordstöd för SD – knappar in på S


  • Publicerad:
    2019-10-18 20:45