Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Regeringens samtal om gängkriminalitet har redan havererat: “Vi står för långt ifrån varandra”

Av Redaktionen, 2019-09-21
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Under fredagen inleddes regeringens samtal med de borgerliga partierna, exklusive SD, om gängkriminaliteten i Sverige. Men redan under lördagen aviserar L, KD och M att de drar sig ur samtalen – samtidigt som deras partiledare är på en fem dagar lång fest i skurkstaten Israel.

Regeringen bjöd nyligen in de borgerliga partierna för samtal om hur den ökande gängkriminaliteten i Sverige ska stävjas. Sverigedemokraterna fick ingen inbjudan, enligt regeringen fanns det ett problem med partiets ”värdegrund” i dessa frågor.

Samtalen ska ha inletts under fredagen. Men redan på lördagen meddelar Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna att de drar sig ur samtalen. Samtidigt stannar Centerpartiet kvar och uppmanar sina borgerliga kollegor att tänka om.

— Vi hoppas att de partier som lämnat tar sitt förnuft till fånga, att de kan visa politiska ledarskap och komma tillbaka till förhandlingsbordet. Vi är beredda att fortsätta samtalen då, kommenterar Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

Men enligt de borgerliga partierna står man alldeles för långt från regeringen i frågorna för att fortsatta samtal ska vara fruktsamma.

Redan i fredags uttryckte sig KD ytterst tveksamt till fortsatta samtal.

— Det som lades på bordet i dag är otillräckligt. Regeringen behöver återkomma och göra en rejäl positionsförflyttning till i morgon. Inte ens hälften av våra punkter är med, sa då KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson.

Under lördagen utvecklar Carlson beslutet att avbryta samtalen för KD:s del i ett Facebookinlägg:

Vi har utgått ifrån vad som är bäst i kampen mot gängkriminaliteten. Men tyvärr tycks regeringen tro att förhandlingarna är en upprepning av januariöverenskommelsen där alla partier ska få igenom lite av varje av partitaktiska skäl. Regeringen har helt enkelt börjat i fel ände

Även Moderaternas Ulf Kristersson Facebook-kommenterar från Israel, där han tillsammans med sina partiledarkollegor Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) deltar i en fem dagar lång fest med juden Micael Bindefeldt:

Idag stod det klart att regeringen inte är beredd att göra vad som krävs för att knäcka gängen. Jag manade i mitt sommartal till samling – att vi tillsammans med regeringen är beredda att gå från ord till handling för att knäcka gängen.

Då presenterade jag också en tiopunktslista med effektiva förslag som skulle kunna genomföras omgående. Idag meddelade regeringen att man inte ens är beredd att genomföra hälften av Moderaternas förslag. Och i de delar där regeringen väl lagt fram förslag så rör det sig om urvattnade kompromisser som kommer få begränsad betydelse.

Mot den bakgrunden ser vi moderater att det inte längre är meningsfullt att fortsätta samtalen med regeringen.

Under en pressträff på lördagen väljer dock regeringen ändå att presentera en lista med åtgärder.

— Regeringen har verkligen ansträngt sig och gått långt för att komma överens men viljan har inte funnits där från alla parter i förhandlingen, inleder inrikesminister Mikael Damberg (S).

Listan innehåller 34 åtgärder och 4 olika fokusområden som man tror ska knäcka gängbrottsligheten. Bland annat kommer man se till att polisen får tillgång till krypterad kommunikation – med andra ord rätt att hacka telefoner och datorer –  samt att göra hemliga tvångsmedel mer lättillgängligt för polisen. Vidare vill man se skärpta straff och automatiskt häktning för vissa brott.

Källa:
M, L och KD drar sig ur gängsamtalen


  • Publicerad:
    2019-09-21 15:00