HOMOLOBBYN. Moderaterna och Miljöpartiet i Sundbyberg vill hissa bögflaggan en gång i månaden.

MP + M = Sant. Foto: Pressbilder (kollage).

Miljöpartisten Anton Fendert och moderaten Axel Conradi som är oppositionsråd i Sundbyberg vill att kommunen ska hissa HBTQ-flaggan oftare, en gång i månaden.

Conradi och Fendert vill på detta sätt visa att man får lov att älska vem man vill.

— Sundbyberg arbetar varje dag för att bli en stad som står upp för alla människors rättigheter. Regnbågsflaggan symboliserar detta på ett bra sätt, säger Conradi.

Båda partier vill att detta ska kunna göras på flertalet flaggstänger i kommunens regi.

Enligt Mitt i Stockholm anser vissa debattörer att flaggan har för stark politisk laddning för att stödjas av en kommun. Detta håller inte Miljöpartiets Anton Fendert med om:

— Regnbågsflaggan är en symbol för kärlek och mångfald. Det måste Sundbybergs kommun kunna ställa sig bakom, säger Fendert.

HBTQ-politiken sprids alltmer
Motståndet mot mer HBTQ-propaganda förefaller vara svagt i Sundbybergs kommunfullmäktige. Nu har ett förslag från Vänsterpartiet gått igenom om att bögflaggan ska hissas under fullmäktiges budgetdebatt som hålls den 6 november.

— Vi är glada att det finns ett brett politiskt stöd för detta, säger vänsterpartiets Moisés Ubeira som även tycker om Moderaternas och Miljöpartiets förslag om att flagga oftare.

Allt fler partier ute i kommunerna använder bögflaggan som ett politiskt vapen mot Sverigedemokraterna, i synnerhet sedan Sölvesborgs kommunalråd, sverigedemokraten Louise Erixon, meddelade att HBTQ-flaggan inte längre får hissas vid kommunhuset i Sölvesborg.

Efter Sölvesborgs beslut ville bland annat Liberalerna i Skurup att flaggan skulle köpas in och hissas. Socialdemokraterna i Tomelilla kommun yrkade på att den inte bara ska hissas under de årliga Pride-”festligheterna”, istället ska den ”opolitiska” flaggan även där hissas varje månad.

Källa:
M och MP vill att kommunen hissar prideflaggan en gång i månaden


  • Publicerad:
    2019-10-22 18:05