KONST. Sölvesborgs kommun undanber sig ”utmanande samtidskonst” och vill att allmänheten istället ska få se tidlös och klassisk konst när de rör sig i det offentliga rummet.

Resenärerna ”utmanades” med frånstötande bilder vid en utställning i Stockholms tunnelbana år 2018. Foto: NF.

I Sölvesborgs kommun, där Sverigedemokraterna blev största parti i senaste valet, undanber man sig ”utmanande samtidskonst”. Sedan ett halvår styr SD kommunen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL).

De styrande vill nu få till stånd djupgående förändringar på kulturområdet och har tagit fram ett handlingsprogram där man föreslår att kommunen ska avstå från att köpa in så kallad ”utmanande samtidskonst” när de köper in konst.

Istället ska man välja klassisk och tidlös konst. Beslutet tas upp i kommunfullmäktige under måndagen.

— Vi kommer köpa in sådan konst som tilltalar det stora flertalet medborgare, säger Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden.

År 2018 kommenterade SD:s vice gruppledare det dekadenta ”konstverket” The night garden av Liv Strömquist – som då ställdes ut i Stockholms tunnelbana – med att det borde bytas ut. Provokatören som åstadkommit bilderna var synbarligen fascinerad av menstruationsblod, vilket gav upphov till begreppet ”menskonst”.

Sölvesborgs ”kulturarbetare” har dock reagerat starkt på att kommunen ska välja bort den ”utmanande samtidskonsten”.

— Politiker ska hålla en armlängds avstånd till konsten. Det blir väldigt märkligt när det i Sölvesborg blir en fråga om smak. Det tycker jag är fel, säger den lokala konstnären Alexandra Melander.

Berg vill inte lägga sig i vad som är bra eller dålig konst, men försvarar den breda allmänhetens rätt att slippa ”menskonst” i det offentliga rummet.

— Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, säger han.

Källa:
Sölvesborg kommun vill stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst”


  • Publicerad:
    2019-09-09 18:30