KULTURMARXISM. I ett nytt filmprojekt försöker den tidigare dömda konstnärinnan Anna Odell få manliga kulturpersonligheter att sätta sig i en gynekologstol och genomgå en undersökning av kvinnliga könsorgan.

Anna Odell är en konstnär som vill undersöka ”svaghet, sårbarhet och empati” genom att placera kända män i en stol för undersökning av de kvinnliga könsorganen. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0).

I ett filmprojekt kallat ”Undersökningen” försöker konstnärinnan Anna Odell få kända män att placera sig i en gynekologstol och utföra en gynundersökning.

Odell har bland andra bjudit in Jan Guillou, Börje Salming, Mark Levengood och Thomas Bodström för samtal om ”manlighet, makt och svaghet”. I samband med samtalen har männen erbjudits att låta utföra en gynundersökning – vilket innebär en undersökning av de kvinnliga könsorganen.

Syftet med gynundersökningen ska vara att ”undersöka svaghet, sårbarhet och empati”. Eftersom männen rimligen saknar kvinnliga könsorgan och undersökningen därför inte går att genomföra, är det i skrivande stund oklart hur det hela ska genomföras.

Gynekologi, som betyder ”läran om kvinnan”, är inom medicinen den specialitet som handlar om sjukdomar i de kvinnliga könsorganen som livmoder, vagina och äggstockar.

Filmen ska visas på Göteborgs filmfestival mellan den 26 januari och den 2 februari.

— Verket borrar djupt i frågor som är personliga, politiska och extremt relevanta för årets festivalfokus på jämställdhet och feminism. Jag ser verkligen fram emot att verket ska få möta festivalpubliken, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival, i ett pressmeddelande.

Odell är känd för att 2009 i ett annat ”konstprojekt” omhändertagits av polis efter att hon låtsats göra ett självmordsförsök på Liljeholmsbron i Stockholm. Händelsen uppmärksammades stort och Odell kritiserades av både sjukhusledningen på S:t Görans och ledande politiker.

För det fejkade självmordsförsöket åtalades hon för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Hon fälldes i tingsrätten för våldsamt motstånd och oredligt förfarande och dömdes till dagsböter.

Källa:
Anna Odells nya konstprojekt: Försöker placera män i gynstolar


  • Publicerad:
    2020-01-03 23:30