ANTIKULTUR. Det nya konstverket ”Tornedalskvinnan” som ställts upp i Övertorneå ser ut som en presenning eller som en tunn madrass. Nu erkänner kommunen att meningen med konstverket är att reta folk.

Leif Häggbo och konstnären Helena Byström till vänster i bild poserar vid monumentet Tornedalskvinnan. Foto: Privat

Den nya konstnärliga installationen ”Tornedalskvinnan” invigdes på torsdagskvällen i Övertorneå. Det som konstnären har försökt gestalta är en skrynklig kjol som ska följa älven, detta eftersom Tornedalskvinnorna ofta tvättade kläder nere vid älven förr i tiden.

— Både gestaltningen och den omgivande ytan blir uppvärmda för att symbolisera att dagens och gårdagens Tornedalskvinnor var och är trygga, varma och gästfria människor oavsett ibland mycket svåra och fattiga förhållanden i bygden genom åren, säger konstnären Helena Byström.

Men efter invigningen fick konstverket omedelbart mycket hård kritik på sociala medier och bland kommuninvånarna. På kommunens Facebooksida finns kommentarer som ”väldigt död”, ”kvävande och övertäckande”, ”som en övertäckt kvinnokropp som inte ska visas” och ”trodde först det var en presenning haha”.

Leif Häggbo, som arbetat på kommunen som minoritetsspråkshandläggare, erkänner öppet att det aldrig varit meningen att konstverket skulle bli omtyckt. Istället var poängen med kommunens satsning att skapa missnöje och osämja mellan människor.

— En tycker si och en annan tycker så. Ett sådant här monument ska ju inte gå obemärkt förbi, menar Leif Häggbo.

Förutom att det kritiserade konstverket har bekostats med skattemedel är många kommuninvånare upprörda över att offentlig konst används för att provocera folket, medan konst som provocerar makthavarna omedelbart förbjuds.

Idén om ett monument över Tornedalskvinnans livssituation kommer ursprungligen från Övertorneå Hembygdsförening. Tanken var då att monumentet skulle föreställa en kvinna som bykar tvätt med barnen omkring sig.

Källor:
Nytt konstverk ska reta människor i Tornedalen 
Nya konstverket ”Tornedalskvinnan” får hård kritik


  • Publicerad:
    2018-08-28 09:30