KULTURMARXISM. Linda Ågren undervisar i svenska och engelska. Hon är även Sveriges första representant i simtävlingen Miss Mermaid.

linda-aagren

I klassrummet väcker Linda Ågren sina nya invandrarelevers intresse med att berätta om att hon på lediga stunder gärna förvandlar sig till sjöjungfrun Athiraa. Det gör hon på introduktionsprogrammet för rasfrämlingar i Kristianstad.

— Jag är en sjöjungfru, säger Athiraa/Linda som fått sitt namn efter någon babylonisk havsgudinna, oklart vilken.

Hemma har den 30-åriga sjöjungfrun en komplett garderob med fenor, snäckskal och Disneyinspirerade toppar – ett relativt nytt plagg för sjöjungfrur som kan behövas för att bättre smälta in i människornas värld.

När facktidningen Läraren besöker henne, hänger hennes stjärtfena tillverkad av silikon ovanför badkaret för att torka. Den fungerar nämligen på riktigt att simma med, vilket Athiraa också gör. Ibland simmar hon i pool, ibland i havet.

Ett par gånger i veckan drar hon på sig fena och snäckskalstopp och simmar undervattenssim, skriver Läraren som berömmer Athiraas pedagogiska tilltag för att intressera och studiemotivera eleverna.

— Jag börjar med att berätta om mitt intresse, jag tar med en fena som jag skickar runt och visar en film där jag simmar under vattnet. Jag brukar hålla presentationen på engelska och uppmuntrar sedan eleverna att fundera kring sin hobby. Steg två blir att de får öva talförmåga, engelska och presentationsteknik inför klassen när de berättar om sitt eget intresse.

Athiraa berättar att eleverna blir imponerade av hennes simkunnighet.

— Vissa av de nyanlända kan inte simma själva och drar nästan efter andan när de ser att jag simmar under vattnet 100 meter med en fridykarfena.

Athiraa föddes samma år som Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun visades på bio.

— Jag älskade glittret och magin när jag var liten och nu när jag är vuxen ser jag sjöjungfrun som en stark, vacker och självständig förebild, säger hon i vad som möjligen är en nytolkning av sjöjungfrurs sociala roll.

Athiraa har inte så många artfränder i Sverige. Hon är den första svenska sjöjungfru som deltagit i den inter­nationella tävlingen Miss Mermaid, men där kan hon annars träffa andra likasinnade sjöjungfrur, om inte eleverna blir tillräckligt inspirerade till att också byta art. Men draken Tiamat är också en babylonisk saltvattengudinna.

Via Athiraas Facebooksida kan man också hyra hennes tjänster att låta sig underhållas.


  • Publicerad:
    2020-06-23 14:45