KULTURMARXISM. Kläddesignerna inför årets modevecka i London hymlar inte med att de har politisk avsikter med sina kläder.

London Fashion Week 2020 handlar om fiktiva kön istället för naturliga kön. Skärmbild: Youtube.

När Londons modevecka startar i juni kommer den att vara könsförvirrad, vilket är ett avsiktligt drag.

Brittiska moderådet (British Fashion Council) har beslutat att sluta med ”binära” modeshower under det kommande året.

Detta har satt könsneutral press på den manliga avdelningen för modeveckan – London Fashion Week Men’s – som startades 2012 för att ge kläddesigners en ny plattform att kunna utöka modeindustrins omfång.

Enligt programförklaringen ska det nya könsförvirrade upplägget bättre spegla Londons ”inflytande på samhället, identitet och kultur”. Årets tema är hållbarhet, social rättvisa, och genusvariation.

Trenden inom modevärlden har redan under flera år varit att designers rör sig mot en avkönad stil. Enligt vissa bedömare är det därför möjligt att kvinnornas och männens modeshower ändå skulle komma att bli avkönade. Exempelvis lade Moderådet år 2018 till en ny kategori för sina modeshower, en ”unisex/icke-binär” kategori, med avkönade märken som Vaquera and Telfar.

Kläder som vänsterpolitik
Bögen och kläddesignern Tom Barratt vill använda showen för att sprida ”orädd kärlek”.

— Mode definierar allt vi gör, alla har kläder. Därför är det jätte, jätteviktigt att använda kläder som ett politiskt verktyg för att kommunicera de här frågorna som, ni vet, genus, raspolitik, och klassfrågor också, säger Barratt och tillägger med eftertryck att det gäller att hitta nya former för maskulinitet.

— Det är viktigt att göra politiska ställningstaganden om maskulinitet i dessa tider när det finns verkligt tveksamma typer som sprider en giftig maskulinitet, viktigt att utforska vad det innebär att vara en man på ett hållbart sätt, säger Barratt.

Bethany Williams som njuter av att skapa kläder enligt de nya trenderna, säger att hon inte gillar att tala om trender, för det är inte ett hållbart sätt att tänka.

— Mode har en förmåga att förstärka ett budskap till en större publik. Vi arbetar också med olika sociala organisationer i våra projekt, till exempel Making for Change, som är ett projekt startat av Londons modeskola och Justitiedepartementet.

På grund av att den brittiska regeringen har stängt samhället för många sociala sammankomster i och med coronakrisen, kommer årets upplaga av London Fashion Week endast att vara öppen via digitala medier.

Xander Zhous kollektion för 2020 inspireras av homosexualitet, sexuellt våld och pedofili med bland annat designade sönderrivna kläder och flicktrosor som blottar stjärten på gossarna som bär dem. Skärmbild: Youtube.


  • Publicerad:
    2020-04-21 19:20