KULTURMARXISM. I Paradisparken i Borlänge undrar besökarna om de kommit till en soptipp eller ett tiggarläger. Det är dock fråga om en satsning från Statens konstråd som kostat skattebetalarna närmare två miljoner kronor.

Ett kvarlämnat tiggarläger? Sopor? Ingalunda, detta är kvalitativ konst som finansierats med skattemedel. Foto: Facebook.

Facebookkontot Slöseriombudsmannen har uppmärksammat att Borlänge i Dalarna fått ett nytt konststråk. Ett flertal foton som visas på kontot föreställer verket ”Draperad poesi” som finns i Paradisparken och som består av diverse tygstycken i olika färger som kastats över ett antal betongklumpar.

I det nya Sverige är det så kallade ”konststråket” dessvärre inte unikt utan liknande ”installationer” kan ses helt kostnadsfritt på en mängd platser i landet där tiggare som dragit vidare lämnat kvar sina sopor. Till skillnad från tiggarlägren är de smutsiga lumpor som ligger slängda över betongklumpar i Paradisparken inte gratis utan det handlar om ett ”konstprojekt” som finansierats med 1,7 miljoner kronor som tagits från skattebetalarna.

Tygstyckena ingår i Statens konstråds satsning ”Första gången steget vidare” där målet är att ”möjliggöra för kommuner och regioner att komma igång eller ta steget vidare i sitt arbete med offentlig konst”.

Av de pengar som drivits in från skattebetalarna för att ”utveckla och förbättra den offentliga konsten” kommer en dryg miljon från kommunen och resten från myndigheten Boverket. Dessutom har Statens konstråd bidragit med en ”processledare” under två år samt finansiella medel så att konstkonsulter kunnat anlitas.

På Borlänge kommuns sida uppges att det är Roland Persson som är konstnären bakom verket ”Draperad poesi” som består av 13 skulpturer som tillverkats av tygbitar och betong och placerats längs gång- och cykelvägen mellan Högskolan och tunneln mot Sportfältet. Borlänges poeter ska ha bidragit med texter som skrivits på tygbitarna.

I en av kommentarerna på Facebooksidan undrar någon: ”Är det nya soptippen? Det vore bättre att ge pengarna till sjukvården och pensionärerna” och en annan användare konstaterar krasst ”Tycker det ser ut som när någon rotat i en container och tycker vill inte ha men inte lägga tillbaka”.


  • Publicerad:
    2021-04-15 20:30