DEKADENS. Flertalet tunnelbanestationer i Stockholms innerstad pryds just nu av olika ”konstprojekt”. En av utställningarna består av en serie av dekadenta bilder på kvinnor.

Foto: Nordfront.se

Stockholms Lokaltrafik (SL) satsar för tillfället på olika ”konstprojekt” som går under namnet Konstväxlingar, vilka nu pryder flera av Stockholms innerstads tunnelbanestationer. De sju tunnelbanestationer där man kan finna dessa är Fridhemsplan, Mariatorget, Slussen, Gärdet, Zinkensdamm, Skanstull och Odenplan. De så kallade konstnärerna bakom utställningarna är avgångselever från Sveriges konst- och designhögskolor.

I Slussen kan man just nu skåda Liv Strömquist verk i utställningen ”The Night Garden”, vilken består av en serie dekadenta bilder på kvinnor. Strömquist beskriver sin utställning som följande:

I dessa teckningar har jag inspirerats av genren ”pastoral idyll”, med dess bland annat 1800-talet idealiserade framställningar av lantlig enkelhet och fridfullhet, som en tröstande fantasi för stressade storstadsmänniskor. Teckningarna i ”The Night Garden” kanske kan beskrivas som en modern pastoral idyll.

Just Slussen är en av SL:s största knutpunkter i kollektivtrafiken, vilket också innebär att ”konsten” endast där kan beskådas av tiotusentals människor varje dag. Detta innefattar tyvärr också att små barn ofrivilligt tvingas utsättas för bilderna.

Foto: Nordfront.se

Uppdatering

Nordfront har noterat ännu mer dekadent konst nere i Stockholms tunnelbanesystem. Vid Fridhemsplan fanns utställningen ”Badhusdagbok” av Kolbeinn Karlsson. På en skylt nere i tunnelbanan kunde man läsa mer:

Vad händer med den manligt kodade kroppen när den plötsligt tillåts vila? Vad gör den utan de byggstenar som vanligtvis utgör en person? Vad dyker upp när den helt plötsligt vänder blicken inåt? Bär den på känslor den inte fått utlopp för tidigare?

Kolbeinn Karlsson skapar i sina serier och bilder parallella världar där andra regler och värderingar råder. Här har han gjort en drömvärld av manliga kroppar, längtan, sensualism och gemenskap.

Nedan är ett axplock av de dekadenta bilderna från Karlssons utställning. Nordfront vill varna känsliga läsare:


  • Publicerad:
    2017-09-27 21:00