En ny undersökning i USA visar att en stor majoritet av judarna i USA tänker rösta på Obama i det kommande amerikanska presidentvalet. Undersökningen genomfördes av AJC (en judisk organisation) i USA och strax över tusen judar bosatta i USA deltog i undersökningen.

I undersökningen svarar 64% av de tillfrågade judarna att man planerar att rösta på Obama, 9% svarade att man ännu inte har bestämt sig för vem man ska rösta på. Noteras i detta sammanhang kan också göras att 61 procent av de tillfrågade anser att Obama sköter USA-Israel relationen på ett bra sätt, en siffra som alltså ligger väldigt nära Obamas judiska väljarstöd. Några andra noterbara siffror:

 *66,3 procent av de tillfrågade anser att Obama sköter USA:s invandringspolitik på ett bra sätt.
 *60,6 procent av de tillfrågade anser att Obama hanterar Irans kärnkraftsprogram på ett bra sätt.
 *80,3 procent av de tillfrågade anser att Obama sköter USA:s abortpolitik på ett bra sätt.
 *87,8 procent av de tillfrågade oroar sig över eventualiteten att Iran skaffar kärnvapen i framtiden.
 *64,1 procent av de tillfrågade skulle stödja ett militärt överfall mot Iran som en sista åtgärd ifall Iran skaffar kärnvapen.

Kanske inte helt oväntat svarar hela 61 procent av de tillfrågade amerikanska judarna ”ekonomin” på frågan ”vilken fråga styr hur du kommer rösta i det amerikanska presidentvalet?” 7,4 procent av judarna anser att Irans kärnvapenprogram på något sätt antingen är den mest, näst mest eller tredje mest viktiga frågan i USA:s presidentval.

Ekonomin - en viktig fråga för de amerikanska judarna
Ekonomin – en viktig fråga för de amerikanska judarna

Enligt undersökningen svarar 4,3 procent ”israelerna” på frågan ”vem har störst skuld i att judar och araber inte kommer överens i Mellanöstern?” På samma fråga svarar 43,6 procent ”palestinierna” och 7,9 procent av de tillfrågade anser att skulden ligger hos någon annan. 43,4 procent anser att israeler och palestinier har lika stor skuld i konflikten.

Undersökningen visar också att judenheten i USA i stort består av tre jämnstora grupper där judarna antingen identifierar sig som konservativa judar, reformistiska judar eller rasliga judar. 66,5 procent av de tillfrågade anser att deras judiska identitet är förhållandevis viktig eller väldigt viktig och 70,6 procent anser att vurmandet för Israel är en viktig del av deras judiska identitet.

I samband med denna nyhet nämner sidan Obekväma Sanningar några intressanta sanningar som inte framkommer i den judiska opinionsundersökningen:

”Värt att nämna är att mellan 50 och 60 procent av Demokraternas kampanjbidrag kommer från judar. För Republikanerna är siffran över 20 procent. Nio av de 21 anställda i den nuvarande Obamaadministrationen är judar. Judar utgör ca 2 procent av den amerikanska befolkningen.”


  • Publicerad:
    2012-09-29 18:14