SYRIEN. Deraa-provinsen har återtagits av syriska regeringen. Gränsen mot Jordanien har säkrats med ”minimalt” nyttjande av våld. De stora mängder övergivna vapenlager utgör bevis för att terroristerna beväpnats av fientliga västmakter, meddelar Rysslands utrikesministerium.

De vapen, tillverkade i väst, som övergavs av beväpnade grupper i Deraa utgör ”fysiska bevis på stor inblandning” i Syrien enligt det ryska utrikesministeriet. Denna syriska provins, Deraa, var under främmande militant kontroll i flera år. På pressbilder ser man bland annat som det amerikanska trådstyrda missilsystemet BGM-71 TOW.

Enorma mängder av moderna vapen och utrustning tillverkade i väst och överlämnades till den syriska armén av försonade stridsenheter. Olika antitankmissilsystem, bepansrade fordon och handeldvapen utgör fysiska bevis på stor inblandning i Syrien, sade talesman Maria Zakharova i torsdags under sin veckovisa rapportering.

Enligt ryska RT möjliggjordes försoningen med de militanta styrkorna av den syriska arméns avancemang att ”nästan fullkomligt” befria den befästa sydvästra Deraaprovinsen, och med ryskt medlande. Syriska styrkor återtog kontrollen av gränsen mot Jordanien och operationen mot återstoden av terrorister genomfördes med ett minimalt antal dödsoffer, underströk Zakharova.

Syrier i städer i hela provinsen firade i torsdags befrielsen. I en symboliskt viktigt manifestation hissade den syrisk-arabiska armén Syriens nationsflagga i Deraadistriktet al-Balad, provinsens huvudstad.

Källa:
Stockpiles of surrendered Western arms in Syria a sign of ’gross interference’ – Russia


  • Publicerad:
    2018-07-15 17:10