Det statliga propagandaorganet SR rapporterade tidigare idag att ”svenska bensinstationer diskriminerar romer”.

Detta fastslår Ekot efter att man klätt ut personer till romer och låtit dessa försöka hyra en bil på 65 olika bensinstationer runtom i Sverige. På en tredjedel av de testade stationerna vägrade personalen att hyra ut några bilar till romerna.

När stationerna testades gick först romer in och försökte hyra en bil, en halvtimme senare gick svenskar in på samma station och försökte även de att hyra en bil. På hela 22 stationer nekades romerna att hyra en bil trots att svenskarna kunde göra det en halvtimme senare. Testet riktade sig främst mot Statoil och OKQ8, men även en Preem-mack som valde att inte hyra ut någon bil till romerna testades.

Christian Wallén som jobbat i tio år på olika Statoilmackar i Stockholm berättar för Ekot:

”Det kom ju direktiv till de anställda om att man skulle bete sig på det här viset. Det var en struktur på stationen som man skulle förhålla sig till.”

Wallén tror att det hela beror på ”en djupt rotad främlingsfientlighet” som Wallén inte tycker är befogad.

Bara för två veckor sedan rapporterade Nordfront om hur sju zigenare stal snus för 22 000 kr på en mack i Bjuråker. Även om lokalpressen och riksmedia mörkar etnicitet vid dylika brott kan det ju tänkas att personer som arbetar på bensinstationer av praktisk erfarenhet lärt sig att identifiera vissa mönster vad gäller etnicitet och dylika brott.


  • Publicerad:
    2012-10-03 19:16