FOTBOLL. Sverige kommer att delta med svenska poliser på plats under fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Syftet är att stödja och samverka med rysk polis i arbetet med ordning och säkerhet under genomförandet av mästerskapet.

Fotbolls-VM i Ryssland pågår mellan 14 juni och 15 juli 2018. Uppskattningsvis kommer mellan 4 000 och 5 000 svenska supportrar att vara på plats under grundspelet.

— Vårt uppdrag är att underlätta kommunikationen mellan svenska supportrar och rysk polis, och på så sätt stötta rysk polis i deras arbete med ordning och säkerhet under VM, säger Per Engström, kommenderingschef på Nationella operativa avdelningen, Noa.

Svensk polis har endast en rådgivande och förmedlande roll på plats i Ryssland. Vi saknar särskilda befogenheter, och vår säkerhet garanteras av den ryska polisen.

— Rysk polis ansvarar för säkerheten kring hela VM, inklusive säkerheten för svenska poliser, supportrar och andra svenska medborgare som vistas i Ryssland, säger Per Engström.

På plats i Ryssland samverkar svensk polis med Utrikesdepartementet och Svenska Fotbollförbundet för att bistå ryska myndigheter och svenska medborgare.

— Vår förhoppning med de här åtgärderna är att mästerskapet ska kunna genomföras på ett tryggt och positivt sätt, säger Per Engström.

Källa:
Svenska poliser till fotbolls-VM i Ryssland


  • Publicerad:
    2018-06-11 21:00