MEDIA. SVT tilldelas 100 miljoner mer i regeringens nya budget. Pengarna ska användas till att förse fler anställda med livvakter, uppger Aftonbladet.

I regeringens budgetproposition som presenterades på måndagen får SVT 5,14 miljarder kronor, vilket är 100 miljoner kronor mer än tidigare. Anledningen är att anställda utsätts för ”hot”.

– Vi har betydligt fler som behöver livvakter för att känna sig trygga, säger säkerhetsansvarige Peter de Verdier, till tidningen.

Peter de Verdier medger samtidigt att det är få hot som leder till någon fysisk attack mot SVT:s personal.

– Vi har it-attacker mot våra system, vi har näthat mot alla som överhuvudtaget uttalar sig för SVT och enstaka fysiska attacker. Fysiska attacker är ovanligt men ändå på den nivån att vi förstärker entréerna på våra kontor för att de ska klara attacker, säger han till tidningen.

Peter de Verdier ger inte några exempel på någon fysisk attack alls som skulle kunna motivera livvakter till SVT:s personal och de miljontals kronor i skattemedel som måste finansiera detta. Istället talar han om ”dödshot” på sociala medier riktade mot Nike Nylander efter hennes intervju med Jimmie Åkesson.


  • Publicerad:
    2020-09-23 16:10