ÖVERLEVNAD. SVT har gjort ett reportage om en svensk kvinnlig prepper som prövade hur det fungerade att leva en vecka i sin lägenhet utan el och vatten.

Skärmdump från SVT-play.

Annette Staaf är instruktör i hemberedskap på Civilförsvarsförbundet i Sverige. Hon är en prepper som arbetar med att lära ut om prepping till allmänheten och de som själva ska bli instruktörer. I maj besökte SVT Staaf när hon prövade hur det gick att klara sig i sin lägenhet i Göteborg i tre dygn och nu gjorde de ett ännu ett reportage när hon förlängde försöket till en vecka.

Inför besöket hade Staaf sagt till sin fastighetsskötare att stänga av både el och vatten i lägenheten så att försöket skulle bli så likt en verklig krissituation som möjligt. Scenariot hon tänkte sig var att ett virus hon ville undvika hade spritt sig i samhället.

Det finns även ett kort TV-reportage om besöket och där kan man se hur Staaf alltid är förberedd med till exempel lager av vatten i lägenheten. Den sociala isoleringen var inte total eftersom hon verkade och rapporterade om försöket på sociala medier på apparater som hon laddade med solceller, men vad gäller den rent fysiska överlevnaden så gjordes allt som om det var på riktigt. En hink fungerade som toalett, maten lagades på ett stormkök och det snålades med vattnet. Till exempel använde hon bara fyra liter vatten per dygn.

Staaf har varit med i informativa artiklar i andra tidningar där hon berättar om varför prepping är viktigt och att alla människor måste förbereda sig så att de kan klara sig själva och sin familj i minst tre dygn utan hjälp från samhället eller andra. I dessa kan man bland annat läsa om att hon är radioamatör och att hon har en så kallad BOB stående hemma, en bug-out-bag innehållande vad som behövs för att överleva på egen hand i 72 timmar om man tvingas lämna bostaden.

Staaf är även med i en podd som heter Hemberedskap där hon och en som heter Niklas Larsson hittills har släppt 12 avsnitt. Jag har inte lyssnat på podden och vet därför inte nivån och kvalitén, men tycker att det är bra att även myndigheterna nu börjar att arbeta med att öka folkets beredskap. Att systemmedierna börjar att rapportera om detta är också positivt.

Är du intresserad av sådant som prepping, överlevnad, självhushållning, odling och djurhållning så ska du lyssna på Nordiska motståndsrörelsens podd Lifsferill som handlar om just dessa ämnen.

Ursprungligen publicerat på Informationskriget.se

Källor:
Anette Staaf isolerade sig i lägenheten i en vecka
TV-reportage på lokala nyheter
Anette är expert på att överleva: Jag är redo för vilken katastrof som helst!
Hemberedskap
Lifsferill


  • Publicerad:
    2018-07-10 19:45