GRANSKNING. Öppet lesbisk vänsterextremist hittar ”minoritetsoffer” för coronaviruset.

Den öppet lesbiska Julia Ericsson som enligt hennes öppna profil på sociala medier är gift med Elin Lundmark, har tidigare gjort reportage för SVT om könssegregerat motocrossläger för tjejer och beklagat sig över hur mycket som skolorna i Halland måste spara just nu.

Ericsson är en av SVT:s ”journalister” som var tidigt ute för att leta ”minoritetsoffer” under coronakrisen och publicerade redan den 12 februari en artikel om en asiatisk persons lidande.

På sociala medier gillar hon bland annat sidan ”MÄN”, en feministisk organisation som engagerar män mot mäns våld mot kvinnor, och ”Utan solidaritet stannar Sverige” som organiserar strejker för en ”humanare asylpolitik”.

Någon skall ha sett på en anonym asiat som ”ett virus”

Ericssons initiala fokus var känslolivet hos Joyce, boende i Sverige men av asiatisk ursprung, en befolkning som generellt är känd för att vara väldigt noga med att bära skyddsmask för att inte smitta andra. Enligt den anonyma asiaten skall en annan kvinna har tittat snett på henne och visat med sitt kroppsspråk att hon var ”obekväm”.

När Ericsson skrev sin artikel fanns det ungefär 60 000 smittade av coronaviruset globalt, varav ungefär 100 procent var asiater.

Ylva Esping som hade redaktionellt ansvar för artikeln får frågor:

Gällande coronakrisen är det väldigt många olika etniska minoriteter som pekas ut som lidande till höger och vänster av SVT och sen stämmer inte detta globalt i statistiken. Fokuserar ni inte på en väldigt liten del av verkligen hela tiden?

— När vi gör reportage då tänker inte vi på etnisk bakgrund. Det är väl inte relevant. Vi har gjort ett reportage om ”Sonja” på ett äldreboende i Kristianstad och då tänkte vi inte alls på hennes etniska bakgrund. Vi väljer inte nyheter på det sättet.

Du har ju ett fokus direkt på Joyce etnicitet?

— Hon hade ju asiatisk ursprung och folk trodde att hon kunde kunde vara smittad.

Men 99 procent av alla som bar på smittan just då var ju asiater? Ni säger ju att det är rätt att prata om en överrepresentation bland somalier?

— Du blandar och ger här.

Är det inte ni som blandar och ger?

— Varför är det inte rätt att berätta det då? Var det inte så att hon var född av asiatiska föräldrar? Vi [etniska svenskar] dömer folk efter utseende.

Om nu 99 procent av alla smittade på jordklotet är asiater, skall man då pekas ut som rasist om man inte håller samma avstånd till alla folkgrupper?

— Var det så då? Är du säker på att det var så? Du tycker det är rätt då att flytta sig i bussen för att någon ser kinesisk ut?

Om till exempel SVT har berättat att över hälften som dött är svensk-somalier får jag väl hålla lite längre avstånd till dem om jag ser dem. Är det något konstigt med det? Det är ju ni som berättat det?

— Man kan tycka vad man vill om det.

Är det viktigare att jag dör som icke-rasist? Eller vad menar du?

— Hur menar du då?

Skall jag sitta lika nära svensk-somalier i Järvaområdet på bussen som alla andra?

— Det måste väl du bedöma.

Du säger ju att det är rasism att göra det?

— Jag har inte sagt det. Jag har inte spelat ut något rasistkort.

Startar drev för afghaner som lider – lagstiftning måste ändras

Den 20 april publicerar Ericsson två drevartiklar för att visa på hur den afghanska befolkning kan komma att lida av coronaviruset. Abbas Amini får ett personporträtt där Ericsson oroar sig över att han inte kommer att kunna uppfylla kraven i gymnasielagen nu när arbetsmarknaden har vikt. Hon försöker därför trycka på hos Morgan Johansson med Socialdemokraterna för att få till stånd lagändringar som gör att Amini skall kunna försörja sig med svenska skattemedel. Hon får till svar av hans pressekreterare att ”det finns inget arbete som pågår för att ändra regelverket”. Det är framgår inte vilka lagändringar som asylaktivisten Ericsson har avkrävt regeringen.

I samma veva kontaktar hon Skåne Stadsmission med det uppenbara syftet att kunna sammanfatta afghanernas möjliga lidande på ett bredare sätt. I artikeln påpekar hon att afghanerna ”inte har tillgång till datorer eller en trygg hemmiljö”.

Redaktören Ylva Esping kommenterar återigen ”journalistiken”:

Har SVT en agenda? Håller ni på med ett drev för lagändringar?

— Vi har ingen agenda eller vill inte ändra några lagar. Vårt jobb är att beskriva samhället.

Vet du om någon afghan har dött av coronaviruset?

— Nej, det vet jag inte.

Hon beskriver vidare att de har gjort ”bedömningen” att rapportera om detta.

Detta är ju en av de största kriserna som Sverige haft sen andra världskriget, rent ekonomiskt. Blir det inte smaklöst att hålla på med något som kan uppfattas om asylaktivism när 100-tals svenska pensionärer kvävs till döds varje vecka?

— Det får stå för dig. Jag delar inte den uppfattningen.

Om man beskriver en grupps lidande måste man ju kunna beskriva lidandet för etniska svenskar. Dödsfallen i Sverige är ju 50 procent högre än i hela Afrika. Om man då har ett fokus på etniska minoriteter i Sverige det kan te sig lite osmakligt?

— Jag delar inte dina bedömningar och värderingar.

I skrivande stund är mindre än 0,8 procent av jordens dödsfall registrerade på den Afrikanska kontinenten medan Sverige ligger på top-10 listan över länder med mest dödsfall per capita. Trots detta rapporterar bara SVT om ”minoriteters” lidande i Sverige, ofta från hemländer där dödsfallen än mindre än en hundradel av Sveriges.

 


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:02