GRANSKNING. SVT-kvinna plagierar och drevar stenhård vänsteragenda internationellt.

Cecilia Vaccari har hittills publicerat två artiklar där olika icke-vita grupper utmålas som extremt lidande av från coronaviruset utbrott. Detta trots att nästan all smittspridning är koncentrerad till USA, Europa och Asien.

I den första artikeln är hon rädd att det blir kaos i Afrika när smittan kommer dit. Hon påstår sig i klippet ha intervjuat Angel Goma i Sydafrika. Klippet som återfinns på SVT:s sida markerat med ”Foto: SVT/Angel Goma” kommer dock från Quicktake/Bloomberg och är inte alls SVT:s eget material. I nyheten ljuger Vaccari om sitt plagierade material och påstår att hon pratat direkt med Goma som är 18 år gammal:

Många av oss som bor i låginkomstområden har inte internet hemma så den här situationen påverkar våra liv enormt, berättar Goma för SVT.

Denna text är tagen nästan rakt från Bloombergs klipp och utmynnar inte alls från en diskussion som SVT haft med Goma. Varför SVT tillåter att Vaccari plagiera material är oklart.

Hon ljuger också i texten och påstår att unga sydafrikaner inte har internet hemma när klippet vittnar om de använder sig av mobildata för skoluppgifterna. Att använda sig av mobildata är i dag vanligt i alla europeiska länder, något som Vaccari helt har missat när man hon skall sätta SVT:s offerkofta på svarta människor.

Vaccaris artikel som är en avskrivning och tolkningar av det 63 sekunder långa Bloomberg-klippet borde ha tagit maximalt 10 minuter för en normalbegåvad journalist.

Jätterädd för smittspridning i Argentina

Sju dagar senare är Vaccari rädd för smittspridning i Argentina istället trots att enbart 90 personer har dött i hela landet. I klippet ligger fokus på narkotikamissbrukare utan stadig bostad. De skall tydligen ha fått komma ut på landet där de skall få bo i två månader med gratis mat och husrum. Några frågor om de tänker jobba ställs inte av SVT:s personal under ledning av Tigran Feiler.

SVT:s reporter Erika Bjerström har tidigare ljugit om att latinos är ”starkt överrepresenterade bland dödsfallen”. Detta är något som inte stämmer alls utan det har SVT hittat på. De saknar helt källor för detta påstående. Istället visar alla seriösa källor så som CDC på raka motsatsen.

Att latinamerikaner inte alls är speciellt hårt drabbade är dock inte något som hindrar SVT från att gång på gång påstå raka motsatsen och dreva för mer resurser.

Vaccari har utan framgång sökts för en kommentar via SVT:s växel.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:25