GRANSKNING. ”Praktikant” sprider aggressivt vidare SVT:s lögner som fakta.

SVT:s 23-årige reporter Tomas Nyström publicerade den 15 april en artikel med hänvisning till Rebecca Randhawas falska artikel, detta trots att han haft 22 dagar på sig att utvärdera hennes uppfattning om att somalier är nästintill den enda folkgruppen i Sverige som lider av coronaviruset.

Nyström axlar dock på Randhawas artikel med full kraft, trots att hennes information baserades på ryktesspridning från somalier när Sverige hade under 20 dödsfall på nationell basis och skriver i sin uppföljning att ”sex av de 15 första dödsfallen av coronaviruset covid-19 i Stockholm visade sig vara svensksomalier”. Något som dessutom är en revision av andra lögner som Randhawa publicerade där hon påstod att minst 67 procent av de döda var somalier.

Grovt överviktig somalier får gråta ut – känner sig uthängd

I Växjö ger han sig ut i området Araby för att stötta de lokala somalierna som får tala ut på SVT:s hemsida. Den överviktiga somaliern Afrah Ismail påstår i intervjun att om ”man har inte hela facit i hand och då behöver man inte hänga ut folkgrupper”.

Vad hon och Nyström tydligen har missat är att en av SVT:s mest uppenbara arbetsuppgifter är att på en daglig basis utmåla så många folkgrupper som möjligt som utsatta förutom etniska svenskar, vars barn kan gruppvåldtas i tusentals utan att folkgruppen formellt blir lidande.

Analfabeter skall undervisas med alla medel

I en annan artikel påvisar Nyström att affischer och bilder är viktiga eftersom det är det enda sättet att nå analfabeter. Enligt artikeln framgår det att Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist leder arbetet.

I intervjun säger säkerhetschefen att de även jobbar med föreningar där det finns en blandning av läskunniga och analfabeter där de läskunniga på något sätt först läser och sedan berättar om vad de läst för alla analfabeter i kommunen.

Felaktigheter med folkbokföring kan leda till vite för Nyström

Nyström är folkbokförd hos sin mamma i Falun men bor och arbetar i området runt Växjö för SVT Småland. En person skall enligt lagen vara folkbokförd där denne regelmässigt sover, något som inte verkar gälla Nyström.

Då han redan den 7 februari skrev sin första artikeln för SVT Småland kan det rimligen antas att kommunalskatten skall betalas i Växjö kommun och inte Falu kommun, även om han veckopendlar till sin mamma.

Nyström skall enligt SVT:s kontor vara en praktikant under ledning av Tomas Lundström. Ett flertal försök via SVT:s växel har gjorts för att få en kommentar gällande ”journalistiken”.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:26