GRANSKNING. Radarpar i Värmland sprider ”hitte-på-fakta” vidare.

Den före detta socionomen och socialarbetaren Amanda Moln och kollegan Frank Stenström i Värmland fortsatte snabbt SVT Agendas Rebecca Randhawas drev gällande somalier, som initialt konstaterande att minst 67 procent av de döda Stockholm var svensk-somalier, något som det inte finns en enda officiell bekräftelse på.

Enligt dem har Karlstads kommun i alla fall tagit blixtsnabb aktion på grund av reportaget och tillför nu resurser för att minska smittspridningen bland Sveriges ”minoriteter”.

SVT Stockholms ”lögner” har nu blivit fakta

Den påhittade statistiken om att somalier skulle vara speciellt utsatta och att detta primärt skulle bero på svenskarnas bristande förmåga att översätta material till somaliska och sätt upp detta i trappuppgångar och tvättstugor togs för givet av SVT:s lokalreportrar i Karlstad.

Den ”statistiska belagda fakta” som SVT har tagit fram baserat på somalisk ryktesspridning och 15-16 dödsfall i Stockholm har nu därför lagt sig som en bädd över hela Karlstad kommuns resursfördelningsarbete.

I en intervju får somaliern Ali Osman skylla sina dödsfall på bristfällig information från svenska myndigheter. Detta trots att Randhawa i sin ursprungliga artikel påpekar att det just för somalier är ”viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk”. Att just somalier gillar att besöka varandra när de är sjuka kan tydligen inte ligga bakom det hela i denna nya artikel.

Svenska politiker ställs upp på rad

I ett annan artikel ställs kommunledningen upp på rad för att förklara för SVT:s personal vad de kommer att ta för initiativ. I klippet påstår Niklas Wikström (L) att ”de sista två månaderna har vi översatt material till sju-nio språk”.

Efter SVT:s drev om att minoriteter är de enda utsatta skall nu Karlstads kommun ha hyrt in folk till växeln för att bemanna den med ”kulturtolkar som tolkar på arabiska, somaliska, dari och tigrinja”.

SVT har tydligen också satt press på det kommunala bostadsbolaget KBAB som skall sätta upp ”enkla bilder” för hyresgäster som är analfabeter.

Det är oklart om kommunen eller SVT lokalt har tagit några initiativ för att undvika att etniska svenskar på äldreboenden kvävs till döds på nätterna. Om en äldre svensk behöver hjälp med telefonen för att ta farväl av sina anhörig under dödsförloppet finns antagligen inga resurser alls. Detta trots att svenska pensionärer i stor utsträckning betalt skatt hela livet.

SVT rapporterade så sent som 2012 att 80 procent av somalierna i Sverige var arbetslösa.

”Journalisten” Frank Stenström får reda ut:

Stämmer det att somalier är mer utsatta?

— Det bygger på den uppgifter som publicerades i mitten på mars där [en somalisk] läkare varnande om att många somalier var sjuka och även avlidna runt Järvafältet.

Det bilden överensstämmer med din region?

— Det har jag ingen kunskap om.

Du hänvisar till en rapport från mars. Då hade väl Sverige runt 15 dödsfall?

— De var en del i medierapportering som var vid tillfället.

Samlar svensk-somaliska föreningen in statistik?

— Inte en aning.

Alla vet väl att en etnisk förening inte har statistisk eller vet exakt vad de dog av?

— Du vänder dig till fel person.

I skrivande stund har Sveriges befolkning på 10 miljoner ungefär 3 000 dödsfall och hela den afrikanska kontinenten på 1.2 miljarder har runt 2 000. Detta enligt Johns Hopkins Coronavirus Resource Center som ofta citeras av SVT:s personal.

Fusk med avdrag?

Stenström själv har fått bakläxa av förvaltningsrätten i Karlstad efter att han försökt fuska till sig avdrag på hundratusentals kronor vid en husförsäljning. I flertalet fall hade han inte kunnat styrka sina kostnader, visa på förbättringar eller ens påvisa att arbetet genomförts inom de lagstadgades fem åren före försäljningen.

Enligt domen saknade han bland annat kvitton och dokumentation för duschrum och altan som han påstått sig betalt 45 000 kronor för, något som är besynnerligt då våtrumsintyg normalt kan utfärdas när till exempel svart arbetskraft inte har anställts för kontantbetalning.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:30