GRANSKNING. Sprider lögner om utsatta grupper.

Peter Magnusson på SVT i Växjö spred den 21 april vidare narrativet att somalier nästan exklusivt lider av coronaviruset i Sverige. Detta trots att smittspridningen i Afrika än så länge är nästan helt obefintlig enligt officiella källor.

Magnusson hänvisar till en artikel av Victor Blomdahl som pekar ut svensk-somalier, svensk-irakier och svensk-syrier som de lidande grupperna i Sverige.

SVT har på grund av denna hittepåfakta tryckt på över hela Sverige för att öronmarkera massa extra resurser åt dessa grupper där de till och med anställs för att prata med sina egna folkgrupper på torg.

Region Kronoberg skall i artikeln hårdsatsa på information inför Ramadan. I klippet syns 4-5 mörkhyade män när SVT vrider runt kameran i en lokal med minst lika många informatörer.

Ramadan står för dörren

Enligt Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare, finns inte information in regionen om att de av SVT utpekade utsatta grupperna skulle ha smittats mer. Att den initiala felaktiga rapporten från SVT påstod att minst 6 av 9 i Stockholmsregionen döda var somalier är ingen som Magnusson nämner i sin artikel.

Regionen ser det i alla falla om sin plikt att specialinformera muslimerna inför ramadan.

I klippet undrar han om det inte ”finns en risk för att den här satsningen kommer för sent”. I klippet kan man se att migranterna sitter i två kluster nära varandra istället för utspridda. Jan-Eric Lundberg från SVT var med Magnusson satte press på regionen.

Privat sköter Magnusson bland annat insamlingar för Rädda Barnen på sin Facebooksida.

Magnusson får reda ut sin del i drevet

Under samtalet med Magnusson berättar han först att informationen har levererats till somalierna under två dagar och att den har varit könssegregerad, något som sen inte nämns i hans artikel.

Du skriver att svensk-somalier och andra är överrepresenterade?

— Det är nog inte etniciteten. Det kan handla om trångboddhet och bor ihop över generationsgränserna. Det var väl en läkarförening som larmade.

SVT har ju startat narrativet. Är det korrekt att somalier smittas mer än svenskar? Läkarföreningen som du nämner samlar inte in statistisk.

— Det är möjligt. Möjligt. Folkhälsomyndigheten har pratat om det.

Varför nämner du då en etnisk grupp?

— Flera andra regioner hade upplevt att det var mer smittspridning bland dem.

Sverige har ju 50 % fler dödsfall än hela den afrikanska kontinenten. Är det inte då svenskar som behöver tydligare information?

— Det behöver väl säkerligen alla.

Om man fokuserar på datapunkter på detta sätt, håller man då inte på med aktivism?

— Det håller jag inte med om. Det handlar om att andra regioner har pratat om detta.

Är du inte med och sprider ett narrativ?

— Det håller jag inte med om. Jag berättar om den händelsen där och ger en bakgrund.

Kan etniska svenskar vara mer lidande än utländska grupper i någon situation överhuvudtaget?

— Jag hinner inte prata med dig nu.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:38