GRANSKNING. Vita åker inte tunnelbana.

John Daniel Johansson från Jönköping släppte den 22 april ett klipp med Trumphataren Carina Bergfeldt. Tydligen har vänsterextremisten Johan Ripås varit programledare – en person som också dykt upp tidigare och påstått att vita ”inte orkar se lidandet hos våra systrar och bröder söder om Sahara” mitt under coronakrisen när Sverige hade fler döda än hela den afrikanska kontinenten tillsammans.

Johansson är dock inte sen att hänga på sina kollegors drev och hat mot vita. Först påstår han i sin text att boende i New York dör mycket oftare än andra eftersom de i mycket större utsträckning saknar sjukförsäkring, men någon källa ges inte på denna vänsterextrema tolkning.

Samtidigt garanterar USA federala myndigheter alla kostnader för provtagning och behandling runt coronaviruset. Det är alltså definitivt ingen försäkringsfråga, men detta nämner inte Johansson.

Han menar också att folk som bor i New York, en av världens rikaste städer, ”har många fattiga”.

När Johansson får samtal om sin artikel menar han att ”någon annan skrivit den”, men väljer ändå att svara på frågor.

När man läser artikeln får man intrycket att fattiga drabbas. Stämmer detta globalt?

— Det är en bra fråga. Jag har ju inte koll på innehållet. Bra att du ställde frågan.

Man påstår att bara svarta och latinamerikaner behöver ta sig till jobbet?

— Det låter ju svepande.

Latinamerikaner är ju underrepresenterade bland smittande i nästan alla delstater i USA?

— I så fall skulle det ju komma fram om det var för svepande.

Jan Helin menar ju att ”fake news” är när man förstorar upp en liten del av verkligheten och glömmer helheten. Hur skulle du se på den definitionen?

— Man kan ju definiera det lite hursomhelst.

I det här fallet är det en nivå över eftersom latinamerikaner inte är överrepresenterade. Sverige har dessutom mer dödsfall än hela den afrikanska kontinenten tillsammans. Hur ser du på det?

— Jag kan inte agera domare i detta.

Det ser ju ut som att du och dina kollegor inte producerar ”journalistiskt material” utan ”aktivistisk”?

— Det var ju väldigt vad du drog till där. Från hyfsat resonerande till ganska påstående.

SVT:s VD Hanna Stjärne har sagt att ”det ärliga uppsåtet” är viktigt och att man skall med ”oberoende journalistik som metod komma så nära sanningen som möjligt”.

— Det låter ju jätteklokt, men nu sitter jag i annat möte.

Han påstår vidare att SVT är en gigantisk ”jävla organisation”.

Fortsätter med öppet rashat mot vita

I klippet har Bergfeldts kompis varit ”en gång” i tunnelbanan och Johansson påstår därför i sitt klipp gällande tunnelbanan att ”de enda som åker fortfarande, som måste fortsätta ta sig till jobbet, är svarta och latinamerikaner”.

Tyvärr så kommer SVT inte speciellt långt i sina försök i att utmåla latinamerikaner som ett av coronavirusets största offer då till exempel vänsterorienterade APM Research Lab visat att latinamerikaner är underrepresenterande i nästan alla delstater i hela USA.

SVT kanske vill beskylla den vita befolkningen för att de inte har omfamnat kommunismen som politiskt verkstyg då de tror att detta leder till att lidandet alltid är rättvist.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:39