GRANSKNING. Avstickare där italienare lider.

Den 24 april gjorde Erik Hedenvind ett undantag från SVT:s vänsterextrema linje att enbart somalier har drabbats av coronaviruset och framställde en europeisk folkgrupp som ett offer av virusets härjningar. Artikeln är dock en av SVT:s kortaste någonsin på bara 25 ord och den hänvisar egentligen bara till ett videoklipp. Överlag verkar detta vara den arbetsbörda som han orkar med för varje artikel.

Hyllar svartjobb

I klippet påstår SVT att 30 000 bolag har lagts ner sen årsskiftet. De anklagar också EU för demokratiskt strul som tydligen skall ha medfört att resurser inte kommer fram.

Reportern påstår också att norra men framförallt södra Italien har en svart ekonomi där folk tjänar 20-30 euro under bordet om dagen. Dessa är de som SVT är mest rädda för då svartjobbarna kanske inte får in sina skattefria och därmed olagliga inkomster längre.

SVT:s reporter menar vidare om svartjobbarna inte får fortsätta leva på odeklarerade inkomster kommer det att leda till upplopp och social oro.

”Journalisten” Hedenvind som har valt ut materialet får frågor:

Har SVT tidigare haft infallsvinkeln att det finns en oro över de som inte betalar skatt?

— Det kan jag inte erinra mig.

Har SVT en acceptans för svartjobbare i andra länder?

— Nej, det vet jag inte.

Tycker du att det finns inslag av aktivism i inslaget?

— Det kan jag inte svara på.

Han menar vidare att han inte är ansvarig för varken klippet eller texten utan hänvisar till Jennifer Wegerup.

Bor i ett normalt SVT-hem

Hedenvind jobbade tidigare på den vänstervridna tidningen Aftonbladet men har även deltagit i verksamheten på ”utbildningsradion”. På Facebook gillar han Graffitifrämjandet och den feministiska tidningen KIT, men även Reportrar utan gränser som påstod att Tommy Robinson inte var en journalist när brittiska myndigheter frihetsberövade honom för ”felaktig nyhetsrapportering”. Han gillar också Politism som är en antirasistisk och feministisk sajt till vänster som verkar för ökad jämlikhet. Fotbollssupportrar mot homofobi är också med på listan.

Även om det flesta läsare säkert trodde att det var omöjligt är hans tjej Tove Henningsson ännu mer vänsterextrem och gillar det det kommunistiska Vänsterpartiet, Förbundet Tillsammansskapet, Ung i Sverige, kommunisttidningen Flamman, No One Is Illegal – Lgbtqi och Ensamkommandes förbund med mera.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:41