GRANSKNING. Ivrar efter flera utsatta grupper med rätt hudfärg.

Den 14 april skall smittspridning i Järvaområdet inte vara lika högt längre och SVT:s vänsterextrema personal måste därför leta upp nya anledningar till varför migranterna är så speciellt utsatta med åtföljande instruktioner för svenskarna att följa när de skall räddas.

Helena Björk menar i sin artikel att man inte kan utvärdera att smittan har sjunkit på grund av informationsspridning eller inte.

Socioekonomiska orsaker ligger bakom

I vanliga fall brukar SVT använda socioekonomiska orsaker som ursäkt för varför migranterna skall få begå extremt mycket brottslighet mot svenskar men även begå extrema nivåer av grupp och överfallsvåldtäkter, detta oftast i form av extremt vinklade vittnesmål från aktivister på BRÅ med Jerzy Sarnecki i ledningen.

Nu har dock SVT helt vänt på steken och använder ”socioekonomisk orsaker” för raka motsatsen, med andra ord att motivera varför migranterna just nu behöver massa extra resurser. Detta helt utan nämnvärd statistisk relevans.

Att det har inkomster som är 5-15 gånger så höga som sina hemländer har dock inte påverkat smittspridningen speciellt mycket.

Vänsterextremisten Björk sammanfattar svenskarna skuld över coronasmittan med att ”det är ett sorgligt kvitto på den segregation och ojämlikhet vi inte har fått bukt med”.

Statistik som Björk hänvisar till i sin artikel visar på ganska jämn smittspridning över Stockholmsområdet.

”Journalisten” Björk får utveckla:

Just nu har Sverige som land 50 % mer dödsfall än hela den afrikanska kontinenten. Varför då peka på en liten stadsdel av en kommun där till exempel somalier skall vara mest utsatta?

— Jag jobbar på Stockholms lokala region och bevakar region Stockholm.

Men om man pratar om socioekonomiska orsaker, då är väl Afrika ett bra fokus?

— Jag förstår hur du tänker, men vi är lokala nyheter.

Det är kanske naturligt att smittspridningen startar i Stockholm och den exakta stadsdelen kanske är en slump. De flesta utrikes födda bor ju i och runt och Stockholm. Hur kan då jämföra den initiala smittspridningen med hela Sverige med avseende på etnicitet?

— Det handlar om att man tittar på olika stadsdelar. Där ser man skillnader på smittspridning.

Om smittspridningen börjar i en stad där flesta av utländsk härkomst bor, blir inte de då alltid överrepresenterande initialt?

— Nu förstår jag inte vad du menar.

Kanske finns det två stadsdelar i Stockholms kommun där det är en liten avstickare. Men om man tittar globalt har ju Sverige 50 % fler dödsfall än Afrika. Kan ni möjligtvis se helheten då?

— Det du tittar på nu är lokal nyhetsrapportering.

Är inte detta aktivism då eller?

Nej, vi kollar på smittskydd Stockholm, så är det källan.

Man fokuserar alltså på en väldigt liten datapunkt som inte stämmer globalt?

— Det är liksom inte perspektivet.

Björk har läst journalistik på Södertörns högskola och på sociala medier gillar hon ”Inte Din Hora”, ”Miljöpodden”, MP-tidningen Syre, Mångkulturella almanackan, Ung i Sverige, Refugees Welcome Stockholm och ”Transammans” och mängder av andra vänsterextrema sidor.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:44