GRANSKNING. Man ser sitt folk dö! – visar sig vara indianer.

Den 28 april skrev Mikaela Somnell en artikel om Amazonas indianer med denna rubrik där hon dessutom uttrycker sitt ogillande för Bolsonaro trots att han har en liknande syn på coronahantering som Stefan Löfven. Hon är märkbart irriterad av att han kallat covid-19 för ”en liten influensa” trots att landet just nu bara har en tiondel av antalet fall jämfört med Sverige.

I artikeln söker hon efter anledningar till varför hennes folk i Amazonas har ”har drabbats så hårt” och fortsätter att klaga på resursbrist för indianerna som runt om i världen inte brukar behöver betala skatt och ofta har egna skatteregler på sina områden. Enligt vänsterextremisten Somnell har dock sjukhusen ”mer eller mindre kollapsat ”.

Som en bisarrt avslut på artikeln erkänner hon att ”direktiven från regeringen påminner till viss del om de i Sverige”. Det är oklart om Somnell utan problem kan titta på när det svenska folket dör eller inte.

När Somnell kontaktas undrar hon direkt vad den som ringer här har för ”vinkel”. Enligt henne var artikeln inget eget initiativ.

Var dödsfallen koncentrerade till de områdena i Brasilien?

— Har jag inte varit mer specifik? Jag borde ha skrivit det. Jag har intervjuat vår korrespondent.

Amazonas, skulle man klassa det som latinamerikaner?

— Det tillhör ju Latinamerika.

När man tittar globalt är väl latinamerikaner och afrikaner de minst drabbade?

— Det vet inte jag. Kommer du göra något av det som jag säger?

Enligt Jan Helin blir det inte lite rörigt när man förstorar upp en liten del av verkligheten och glömmer helheten och har även menat att det kan vara fejkade nyheter. Hur skulle du se på den definitionen i förhållande till din nyhetsrapportering?

— Vi är bara en av väldigt många reportrar på en jättestor redaktion. Det är ingen som jag helt oförberett kan kommentera.

De papperslösas hjältinna

Somnell har tidigare skrivit tårdrypande historier som ”papperslösa” där hon bland annat uttryckte att migranterna behöva dölja sina drag precis som ”precis som juden i ghettot”. Hon menar också att ”diskrimineringen av papperslösa har pågått i åratal” och fortsätter med ”jag märker att folk omkring mig blir mer bekväma med den strukturella rasismen”.

Hatar Joakim Lamotte på sociala medier

En av de få nyheterna som hon lagt ut på Facebook är en där hon är glad över att Lamotte inte har fått finansiering för ett projekt som troligtvis inte överensstämmer med SVT:s värdegrund.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:45