GRANSKNING. Smyger in offerkonto för migranter.

Den 70-åriga Winnie Gravlund skrev den 28 april en artikel om att en halv avdelning på Helsingborgs lasarett smittats av coronaviruset. Hon kunde dock inte hålla sig från att hänga med på drevet där migranterna i Sverige skall vara extremt hårt ansatta och skriver i sin artikel att ”En fråga som han vill ha svar på är om det kan vara här som i Stockholm, att socioekonomiskt utsatta områden är mer utsatta för smitta.”. Med andra ord, de vill utreda om det finns någon överrepresentation av till exempel somalier. Motsvarade information för etniska svenskar skulle givetvis inte ha ett nyhetsvärde.

Sjukhuschef Harald Roos som gärna vill hjälpa SVT med migrantdrevet, om han kan få fram den typen av helt lösryckta datapunkter för vänsterextremisternas hungriga skrivmaskiner, påstår att det ”verkar vara storstäderna som drabbats mest”.

Exakt hur Gravlund motiverar sitt påstående om ”socioekonomiskt utsatta områden” är oklart då Sverige som land har 50 % fler dödsfall än hela Afrika i skrivande stund.

När vi kontaktar Gravlund menar hon att artikeln kommer från ett ett ”privat tips”.

Var det någon speciell folkgrupp som nämndes i Stockholm?

— Vad jag minns var det väl somalier som drabbades rätt hårt. Hon menar vidare att det var grupper som har som kultur att bo nära varandra men också som tvingades in i trångboddhet.

Nu vill de utreda samma sak i Helsingborg?

— Han tycker att det skulle vara intressant om det var samma smittspridning här.

När det gäller folk med invandrarbakgrund som är överpresenterade i gruppvåldtäkter i överfallsvåldtäkter används socioekonomiskt orsaker som en ursäkt för varför man inte skall prata om det. Nu är det tvärt om?

— Det handlade om att utreda vilka som är mest utsatta.

Jan Helin som är mediedirektör för SVT menar att ”fake news” är när man förstorar upp en liten del av verkligen och glömmer helheten. Håller du med om den definitionen?

— Jag uttalar mig inte om det, men SVT har sina värderingar, alla människors lika värde som vi alla försöker följa.

Smittspridningen internationellt pekar ju inte alls på att socioekonomiskt utsatta området har större smittspridning.

— Jag letade inte efter etniska grupper.

Drevar normalt för afghaner

Gravlund har tidigare varit orolig för att ”ensamkommande barn” försvinner och meddelade i en av sina texter att receptet var ”kärlek till barnen”. Hon skriver också om ”vad de förlorar när de försvinner” och nämner bland annat ”närhet”.

Detta är ju inte första gången du håller på med asylaktivism?

— Vi börjar avlägsna oss från samtalsämnet menar hon då.

Gillar balettmåleri

På sociala medier gillar hon bland annat balettmåleri där människor krälar runt på marken insmorda i färgämnen. Det är oklart om hon gillar ”skulpturer i ekologisk lera föreställande kvinnors underliv” så det får lämnas helt osagt.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:46