NORGE. När en sympatisör till Nordiska motståndsrörelsen skulle gå förbi den judiska synagogan i Oslo blev han igenkänd och därefter stoppad av beväpnad polis, som grep honom och satte honom i arresten i 21 timmar. 

Alla får inte gå förbi synagogan i Oslo utan att bli gripna.

Systemmedia har nyligen skrivit om en händelse där en sympatisör till Nordiska motståndsrörelsen greps av polisen efter att ha gått förbi den judiska synagogan i Oslo. I sina nyhetsartiklar försöker de få läsarna att tro att synagogan i Olso blev attackerad på något vis, och att angriparen ska ha haft vapen på sig. Men vad hände egentligen?

Frihetskamp.net har varit i kontakt med vederbörande som blev gripen för att höra vad som hände.

Efter att ha varit på jobbet och därefter på friluftsaktivitet var han på väg hem och skulle gå förbi synagogan. Till Frihetskamp berättar han att systemmedia ljuger om att han skulle ha stannat framför synagogan och betett sig märkligt. Han berättar att han gick på andra sidan gatan och att han inte stannade, utan bara gick förbi. Det som sedan hände var att någon kände igen honom från upplysningsaktionen om judisk omskärelse några dagar tidigare, varpå han passerar synagogan och plötsligt möter beväpnade poliser vid Waldemar Thranes gata.

Polisen säger då att han har observerats i Bergstien nyligen, och syftar då på upplysningsaktionen några dagar tidigare. Poliserna kräver därefter att få se legitimation och förklarar sedan att han är bortvisad ifrån platsen (500 meter åt varje håll) i 24 timmar.

Man skulle kunna tro att han hade gjort något olagligt eftersom beväpnade poliser stoppade honom och avvisade honom från platsen, men nej. Det enda han var skyldig till var att deltagit på en folkupplysningsaktion några dagar tidigare, där det delades ut flygblad som bara upplyste om judisk omskärelse, ”brit milah” och ”metzizah b’peh”. Något som för övrigt är fullt tillgängligt för alla att se på internet.

Efter att ha stått där med polisen en stund dyker ännu fler poliser upp, och denna gången krävde de att få visitera mannens väska. De tömde ut innehållet på trottoaren och ser då tapetkniven som han använder i sitt arbete. Denna har systemmedia bara beskrivit som en vanlig kniv.

Tapetkniven som användes i arbetssyfte.

Efter cirka 2,5 till 3 timmar fick han besked om att de skulle frihetsberöva honom och sätta honom i polisarresten, på grund av ”risk för undanröjande av bevis”. Han blev frisläppt klockan 16 dagen efter, och han fick inte heller kontakta en advokat under vistelsen.

Under tiden han satt i polisarresten hade polisen tagit hans nyckel och låst in sig i mannens lägenhet. Därifrån tog polisen med sig hagel som han hade licens på. De tog också hans mobiltelefon, som de ännu inte har lämnat tillbaka.

Personen blev alltså stoppad av beväpnad polis, tvingades göra en ID-kontroll, bortvisades från platsen i 24 timmar, visiterades, frihetsberövades i 21 timmar och framställdes därefter i media som att skulle ha varit beväpnad med en stor kniv och att han skulle haft planer på ett attentat. Allt detta bara för att han gick förbi Bergstien där synagogan ligger och då ha blivit igenkänd från en laglig upplysningsaktion om omskärelse några dagar tidigare.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.net.


  • Publicerad:
    2020-10-12 08:00