TÅG Under söndagskvällen drog ett oväder in över Sverige, vilket har orsakat problem i hela landet med strömavbrott och översvämningar. Under måndagen fortsatte problemen med ett tåg som spårade ur utanför Hudiksvall.

Ett tåg från SJ har spårat ur mellan Iggesund och Hudiksvall, och enligt räddningstjänsten beror olyckan på ett kraftigt regnoväder som fick banvallen att rasa. Tåget, som var på väg från Stockholm till Sundsvall, spårade ur strax söder om Hudiksvall vid 12.30-tiden idag.

På bilder från olycksplatsen syns hur två personvagnar har lämnat rälsen och en av vagnarna lutade farligt ner mot en slänt. Trots den dramatiska bilden av olyckan har inga personskador rapporterats. Drygt hundra personer befann sig ombord på tåget när olyckan inträffade.

Räddningstjänst och polis är nu på plats för att evakuera passagerarna från det avspårade tåget. Mattias Rutegård, presstalesperson på polisregion Mitt, säger till Aftonbladet att vissa passagerare kan ta sig bort från olycksplatsen till fots, medan andra kan behöva hjälp av fyrhjulsfordon för att transporteras.

Polisen bekräftar att urspårningen orsakades av det kraftiga ovädret, som resulterade i att regnet fick banvallen att rasa. Mattias Rutegård betonar att situationen kunde ha varit betydligt värre och uttrycker sin lättnad över att ingen skadades allvarligt.

Ursprungligen inträffade olyckan i ett svåråtkomligt område mitt i en slänt, vilket ytterligare försvårade räddningsarbetet. Trafikverket har skickat en ansvarig person till olycksplatsen för att utvärdera situationen och bedöma hur tågtrafiken kommer att påverkas.

Enligt Denny Josefsson från Trafikverket förväntas tågtrafiken vara helt stoppad mellan Iggesund och Hudiksvall i minst ett dygn. Övrig tågtrafik mellan Stockholm och Sundsvall kan också påverkas av förseningar och eventuellt inställda tåg på grund av olyckan.