INRIKES Riksdagens talman håller presskonferens i eftermiddag för att informera om regeringsfrågan.

Klockan 14:30 idag kommer riksdagens talman Andreas Norlén hålla en presskonferens för att informera om regeringsbildningsprocessen.

Detta efter gårdagen, då Magdalena Andersson godkändes av riksdagen men avgick sju timmar senare då Miljöpartiet lämnade regeringen, på grund av att riksdagen röstat igenom en statsbudget framtagen av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna – då Centerpartiet inte röstade på den rödgröna budgeten.

Se riksdagens livesändning nedan:

Andreas Norlén anser att han borde ha informerats om att Miljöpartiet hade som villkor, för att ingå i regeringen, att regeringens budget skulle röstas igenom. Hade han informerats om detta hade han inte nominerat Magdalena Andersson, utan avvaktat till budgetomröstningen var färdig.

Norlén vill genast anordna en ny statsministeromröstning. Han har kontaktat partierna, och de har hållit fast vid att stödja de kandidater man velat se sedan tidigare. Därför har han för avsikt att återigen nominera Magdalena Andersson till statsministerposten, och den omröstningen ska hållas under måndagen.