MUSIK Nordfront presenterar denna vecka finsk musik som sin vana trogen handlar om mörker och depression. Denna gång råkar det mer handla om en parodi på finsk ångest och dödslängtan då det handlar om humor och en låt som har en väldig glädje i sin speciella stil.

Finska Teksti-TV 666 är kända för sin distinkta musikstil som blandar bullriga, långdragna alternativrocklåtar med element av krautrock-repetitioner, shoegaze, psykedeliska influenser och sporadiska protometallriff.

Bandet, som bara sjunger på finska. grundades i Vanda 2013 och de lägger stor vikt vid att kontinuerligt bygga upp en massiv ljudvägg och strävar till att inte ta sig själva på för stort allvar.

Trots det ovan nämnda icke-allvaret är texten i veckans låt ”Vuosituhannen harharetki” [Årtusendets villfarelse eller Årtusendets villoväg reds. övers.] en mörk skapelse, i alla fall textmässigt. Den är nästan komiskt mörk vilket får antas vara ett uttryck för den finska galghumorn. I övrigt reflekterar den bandets sedvanliga stil med dess drivande rytm och förmågan att blanda vackra melodier med en kaotisk vägg av ljud.

Låttext:

Där jag vilar – är det dunkelt

Dit vi går – är det mörkare

Ingen fara

Ögonen vänjer sig vid mörkret

Och om jag skulle stänga dem? Skulle jag se allt bättre? Ett årtusendets villoväg genom den kosmiska ödemarken

Sedan skulle man se sig omkring igen

Vaknar till samma dag – alltid en repris

Hur lite det än kan – intressera

Ingen fara

Ögonen vänjer sig vid mörkret