TERRORISM. Den 2 november attackerade terrorister koordinerat sex platser i centrala Wien. Fyra personer döda, två män och två kvinnor. 17 personer skadade varav sju har livshotande skador. Uppdaterad 12:30

Uppdatering 11:55

Enligt BBC skall den nu döde 20-åriga albanska terroristen Kujtim Fejzulai blivit dömd till fängelse för att han försökt resa ned och kriga för den Islamska staten i Syrien. Han blev dömd till 22 månaders fängelse men han blev släppt från fängelset i förtid i december förra året för att han var ung enligt den österrikiska inrikesministern. Polisen trodde inte att han kapabel till att utföra ett terrordåd.

Uppdatering 12:30

Bild från telegramgruppen conflictzone. Bilden publicerades först på Instagram

Flera medier hävdar att den här personen på bilden är den nu döde terroristen Kujtim Fejzulai. Han poserar här med vapnen och svär trohet till den Islamska statens ledare Abu Ibrahim Al Hashimi Al Qurayshi.

Vid 20:00 den 2 november öppnade terrorister eld med automatkarbiner mot civila människor. I nuläget har fyra personer dött medan sjutton personer är skadade varav sju personer kämpar med livshotande skador på sjukhus.

Den ihjälskjutne terroristen är av albanskt ursprung men född i Wien. Innan attacken hade han svurit en blodsed till Islamska staten. Polisen visste om att han ville deltaga för Islamska staten i Syrien men gjorde också bedömningen att han inte kunde genomföra en planerad attack enligt brittiska Daily Mail.

Den misstänkte terroristen skjuter mot en person som vädjar med handen att inte skjuta. Skärmbild: Twitter

Nio minuter efter attacken påbörjats skjuts terroristen ihjäl då har österrikiska polismän beskjutits och skadats efter att de försökt ingripa mot terroristen. Det är osäkert om den här filmen visar upp den polismannen som nu vårdas på sjukhus.

Den 28-åriga polismannen som blev skjuten är nu på sjukhus med livshotande skador men tidningen Vienna.at säger att hans tillstånd är stabilt för tillfället.

Den dödade terroristen bar på en automatkarbin, pistol och machete. På sig hade han också ett falsk bombbälte vilket fick polisen att tillkalla bombgruppen igår kväll efter han skjutits ihjäl. Igår rapporterades det om att ett bombbälte skulle ha utlösts under attacken men dessa uppgifter har inte verifierats.

Initialt rapporterades det om att det var en attack mot synagogan i Wien men enligt rabbinen Schlomo Hofmeister som bevittnade händelsen sköt terroristen utanför synagogan mot människor som satt på uteserveringarna.

— De sköt minst 100 skott utanför vår byggnad.

Det har istället varit attacker på sex olika platser i centrala Wien varav en av platserna var utanför synagogan.

Varning videomaterialet kan upplevas obehagligt för känsliga individer.

Det var sista dagen innan uteserveringarna skulle stängas ned för utökade restriktioner för coronapandemin.

Österrikes inrikesminister Karl Nehammer sa igår i en presskonferens att människor i Wien inte skulle skicka sina barn till skolan idag. En terrorist misstänks fortfarande vara på fri fot och under natten samarbetade tjeckisk och österrikisk polis med att kontrollera gränspassagerna länderna emellan. Poliser har också blivit inkallade från sin ledighet och över 1 000 poliser jagar nu den terrorist som är på flykt.

Desinformation

De regionala konflikterna i Mellanöstern gör att under natten har människor spridit ut att terroristernas nationalitet har varit deras fienders nationalitet för att öka hatet mot sina fiender. Till exempel har flera personer sagt att terroristerna varit av turkisk nationalitet medan turkarna idag postar på Twitter att två turkiska personer snarare räddat en polisman och kvinna. Vilket som är sant kan inte utrönas i nuläget.

Som brukligt har människor postat att en av de misstänkta terroristerna varit komikern Sam Hyde. Något de gör för att lura medier som inte faktakontrollerar. Många medier i USA har gått på dessa falska postningar ett flertal gånger vid större skjutningar.


  • Publicerad:
    2020-11-03 11:04