TERRORISM. Under fredagen startade tingsrättsförhandlingarna vid Attuna tingsrätt mot en 20-årig islamist som enligt stämningsansökan planerat ett självmordsattentat i Sverige.

Aydin Sevigin har vid två tillfällen försökt ansluta sig till Islamiska Staten (IS), men bägge gångerna stoppats i Turkiet då släktingar informerat SÄPO om hans planer. Efter dessa två misslyckanden att ta sig in till Syrien, planerade han istället att tillverka en självmordsbomb för att spränga sig själv och de som är emot IS, som även kallas för Daesh.

Till SÄPO har en nära släkting berättat att:

Aydin Sevigin inte mår bra och att han varit mycket bestämd i sina åsikter av radikal karaktär som t ex att han uttryckt en stark vilja att dö i Guds namn men också att han är öppen för att göra någonting i Sverige, att [släktingen] sett ett kvitto avseende inköp av fyra flaskor aceton och även en mortel samt att hon varit väldigt orolig m.m. till styrkande av att Aydin Sevigin sympatiserar med Daesh (IS) och att han vill att göra ett självmordsattentat i Sverige riktat mot de som inte sympatiserar med Daesh (IS) m.m.

Sevigin planerade att tillverka en bomb som skall ha varit av samma typ som användes vid bombattentaten mot Boston maraton 2013. Vidare finns analyser av nedladdade filer om martyrskap och självmordsattentat, samt många dokument med anknytning till IS, med instruktioner av hur man bygger en hemmagjord bomb samt uppmaningar till att göra en bomb och skada ”fienden”.

Sevigin har besökt videoklipp av Muhammed al-Adnanis tal minst 18 gånger, al- Adnani är talesperson för IS. Han har även laddat ned minst 26 ljudfiler av muslimska Jihad-sånger (nasheedmusik) och enligt expertis inom SÄPO har han tillräckligt med information för att göra en egen självmordsbomb.

Enligt Magnus Ranstorp, forskningsledare/forskningschef vid Försvarshögskolan, kan radikalisering ske genom ensamstudier. Han tillägger att tidigare ensamagerande gärningsmän inte haft särskilt avancerad förkunskap om hur man gör en bomb.

Aydin Sevigin är född i Sverige, med turkisk moder och iransk fader.

Källa:
TR mål: B 546-16 Attunda tingsrätt


  • Publicerad:
    2016-04-15 20:55