GÖTEBORG. Angereds individ och familjeomsorg i Göteborg har flera gånger använt rättsliga metoder för att skydda barn från Islamiska Staten.

ISbarn

Terrorist med tillfångataget barn.

Flera av de personer med svenskt medborgarskap som åkt ned till Mellanöstern för att kriga med Islamiska Staten har tagit med sig sina egna barn. Mikael Jonsson, enhetschef vid Angereds individ- och familjesorg, säger att det numera är en del av deras vardag att förhindra att barn till IS-sympatisörer åker med sina föräldrar till Mellanöstern.

Enligt SÄPO:s beräkningar handlar det om cirka 120 personer med svenskt medborgarskap som befinner sig hos IS i dagsläget. Flera av dem har tagit med sig sina barn när de rest ner. Uppskattningsvis kan det handla om cirka 60 barn.

Socialnämnden i Angered har under de senaste åren med hjälp av LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, omhändertagit barn och ungdomar så att de inte ska hamna hos Islamiska Staten.

— Hjälpen ska ju helst ges från frivillighet men det är ett samhälleligt ansvar att se till att barnens behov tillgodoses, även om de inte ser dem själva, säger Jonsson.

En stor del av de främst unga män som åkt ner till Syrien kommer från just Göteborg.

Socialtjänsten har ett nära samarbete med barnavårdscentraler, förskolor och skolor för att kunna hålla koll på barn som visar upp någon form av förändrat beteende eller uppgett några tecken på sympatier för IS. Hittills har ett tiotal barn från Göteborgsområdet som varit nere hos IS återvänt till Sverige.

Det är en specifik och liten del av all den problematik vi ser i samhället nu, men den finns och det är en väldigt allvarlig del, säger Jonsson.

Källa:
Göteborg omhändertar barn för att hindra IS-resor


  • Publicerad:
    2016-07-09 17:55